ΥΠΑΠΕΝ: Άμεσα η συμφωνία για το νέο αγωγό φυσικού αερίου

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 12:27
UPD:12:28
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η κατ' αρχήν συμφωνία για την καστασκευή του νέου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού -από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM-  θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΠΕΝ, με τη συγκεκριμένη επένδυση θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του φυσικού αερίου, θα περιοριστεί ή θα εξαλειφθεί η οφειλή που προκύπτει από τη ρήτρα «take or pay» που προβλέπει την πληρωμή του αντιτίμου για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου, ακόμη και αν αυτές δεν καταναλώθηκαν (όπως συνέβη στη χώρα μας όπου οι καταναλώσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης) και θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία έναντι των εσόδων που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019 οπότε προγραμματίζεται η λειτουργία του αγωγού. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα