Στα 13,5 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις του ΟΑΕΕ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 18:38
UPD:18:40
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περίπου 13,5 εκατ. ευρώ μέσα σε 14 μέρες εισέπραξε από την ρύθμιση των 100 δόσεων ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. «Τα χρήματα είναι πολλαπλάσιο από όλες τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα στον Οργανισμό», τόνισε.

Όπως είπε ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, μέσα σε δύο εβδομάδες ρυθμίσθηκαν χρέη ύψους 870 εκατ. ευρώ με 56.481 αιτήσεις. Μαζί με τις ηλεκτρονικές οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 57.000 – 58.000 και θα εισρεύσει στα ταμεία άλλο 1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο ΟΑΕΕ απορροφά περίπου 150 εκατ. ευρώ το μήνα από το δημόσιο ταμείο για την καταβολή συντάξεων. Συγκεκριμένα χρειάζονται 276 εκατ. ευρώ το μήνα για συντάξεις με τις εισφορές να φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το δημόσιο ταμείο.

Αναφερόμενος στην θετική ρύθμιση των 100 δόσεων που κανονικά έληγε αύριο, ο Τ. Πετρόπουλος τόνισε ότι επεκτείνεται για όλο τον Μάιο. Ειδικά μάλιστα για τον ΟΑΕΕ θα μπορεί ο ασφαλισμένος που μπαίνει στη ρύθμιση να απολέσει έως 3 δόσεις και να παραμένει εντός της ρύθμισης, αλλά όχι την μηναία εισφορά του.

Ο Τ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως «αν ο ΟΑΕΕ είχε ενεργούς τους ασφαλισμένους του θα ήταν βιώσιμος», όμως σήμερα η αναλογία ασφαλισμένων που πληρώνουν εισφορές –ασφαλισμένων που δεν πληρώνουν εισφορά – συνταξιούχων είναι 1:1:1. Συγκεκριμένα από τους 730.000 ενεργούς ασφαλισμένους οι μισοί πληρώνουν και οι άλλοι μισοί δεν πληρώνουν, ενώ περίπου 300.000 παίρνουν σύνταξη

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του ΟΑΕΕ είναι να αποκτήσει καλύτερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και μηχανογραφικές εφαρμογές. «Με 2 εκατ. ευρώ θα είχαμε πλήρη μηχανογραφική εφαρμογή, όταν πέρυσι δώσαμε μόνο στην ΗΔΙΚΑ 5 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο Τ. Πετρόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα