Γ. Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 12:59
UPD:13:06
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλη.

Δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει «δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπιστικές συμφωνίες», ενώ κατήγγειλε το «χαλκείο των Βρυξελών». «Δεν υπήρξε μέρα που η Wall Street Journal, οι Financial Times, το χαλκείο των Βρυξελών να μην μιλά για Grexit», είπε και κάλεσε τον Χ. Θεοχάρη να εκφράσει και αυτός την οργή του για την συμπεριφορά αυτή. «Κάνουμε διαπραγμάτευση και ο λαός και η Βουλή είναι στο σκοτάδι. Θεωρείτε casus belli να επικοινωνήσουμε στη χώρα μας αυτά που συζητούνται. Κάποιες φορές που το κάναμε έχει θεωρηθεί ότι ουσιαστικά διακόψαμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. «Μην εγκαλείτε εμένα. Πάρτε τηλέφωνο τον κ. Φλαμπουράρη που το είχε χθες στην Έλλη Στάη», του απάντησε ο Χ. Θεοχάρης.

Η κυβέρνηση στοχεύει «στη ρίζα του προβλήματος των μνημονικών πολιτικών: την λογική ασυνέπεια των στόχων», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι «οι δανειστές επί πέντε χρόνια ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν ως προϋπόθεση μέτρα τα οποία, αν επιβάλλονταν, το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μην επιτευχθούν πλεονάσματα».

«Καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε αυτό που κάνουμε: να συζητάμε με ανοικτό μυαλό για τα πάντα, να συζητάμε τις προτάσεις των δανειστών και να είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όχι», υπογράμμισε.

newsroom naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα