Γ. Μιχελής: Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 17:31
UPD:17:35
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Έχουνε γίνει και κατά καιρούς και άλλα είμαι σχεδόν 100% σίγουρος για να μην πω 200% ότι η ΕΚΤ και ο EFSM παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κεφαλαιακή επάρκεια. Δεν έχει αλλάξει τίποτε», υπογράμμισε ο κ. Μιχελής (φωτ. αρχείου).

Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με τα θέματα κεφαλαιοποίησης γιατί όλα τα τεστ που έχουνε γίνει δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες δήλωσε ο πρόεδρος  του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας.

Όπως ανέφερε, «δεν εκπονούνται σχέδια επί χάρτου», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει μια σύγχυση στον κόσμο ότι το θέμα της ρευστότητας συνδέεται σώνει και καλά με το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας».

«Έχουνε γίνει και κατά καιρούς και άλλα είμαι σχεδόν 100% σίγουρος για να μην πω 200% ότι η ΕΚΤ και ο EFSM παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κεφαλαιακή επάρκεια. Δεν έχει αλλάξει τίποτε», υπογράμμισε ο κ. Μιχελής.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι είναι υπό παρακολούθησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών όπως έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις.

Όπως εκτίμησε, δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες ενώ πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα είναι αρκετά πιο εύκολα διαχειρίσιμο αν υπάρξει συμφωνία και γίνει επαναπατρισμός καταθέσεων.

«Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν χρειάζεται καμιά απολύτως παρέμβαση αυτή τη στιγμή. Και μάλιστα εάν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 8% από τη “Βασιλεία 3”  όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι σαφώς πάνω από το 8%» επεσήμανε ο κ. Μιχελής.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα