Πολιτιστικά
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 09:10

Η μαγεία της όπερας από τον Ρούφους Γουέινραϊτ

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ, ο διάσημος Νεοϋορκέζος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, επιστρέφει στην Αθήνα για μία μαγική βραδιά, που θα μας θυμίσει την αλησμόνητη Μαρία Κάλλας, και θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ.

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ, ο διάσημος Νεοϋορκέζος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, επιστρέφει στην Αθήνα για μία μαγική βραδιά, που θα μας θυμίσει την αλησμόνητη Μαρία Κάλλας, και θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ, κλείνοντας το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. 

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν πανηγυρικά στο Ηρώδειο.

Η «οπτικοποιημένη» εκδοχή τής «Prima Donna»

Η βραδιά θα αποτελείται από δύο μέρη. Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής αυτής παράστασης. Έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης του όπερας, «Prima Donna», στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ο Ρούφους Γουέινραϊτ παρουσιάζει για πρώτη φορά την «οπτικοποιημένη» εκδοχή της, επιστρατεύοντας δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, τον εικαστικό - κινηματογραφιστή Φραντσέσκο Βετζόλι και τη διάσημη φωτογράφο Σίντι Σέρμαν.

Αποσπάσματα από την «Prima Donna» ερμηνεύουν τρεις λυρικοί τραγουδιστές, οι σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη, και ο τενόρος Antonio Figueroa, με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Παράλληλα, θα προβάλλεται το φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας, που δημιουργεί ειδικά γι’ αυτό το πρότζεκτ ο Φραντσέσκο Βετζόλι, ενώ η βιντεοπροβολή κορυφώνεται με την εμφάνιση της Σίντι Σέρμαν. Η «Prima Donna» είναι εμπνευσμένη από μια σειρά συνεντεύξεων, που είχε δώσει η αξεπέραστη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας, μιλώντας για το ρόλο της ως πριμαντόνα, τη δύναμη, αλλά και την μοναξιά που κρύβει.

Στον παράδοξο και θαυμαστό κόσμο της όπερας

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Ρούφους Γουέινραϊτ θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, κάποιες αγαπημένες μελωδίες του Μπρόντγουεϊ και λίγη όπερα. Η εκτέλεση, που θα γίνει με τη συνοδεία ορχήστρας και με την έκτακτη εμφάνιση της Νένας Βενετσάνου, στοχεύει στη δημιουργία ανάλαφρης ατμόσφαιρας, που θα προσδώσει στη βραδιά εορταστικό χαρακτήρα. «Ακούγοντας τις γνωστές μελωδίες μου, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν και, αν το επιθυμούν, να ταξιδέψουν στον παράδοξο και θαυμαστό κόσμο της όπερας, σε ένα ταξίδι που, εκείνη τη βραδιά, θα έχουμε κάνει όλοι μαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τη βραδιά στο Ηρώδειο, ο Ρούφους Γουέινραϊτ δηλώνει: «Από μουσική άποψη, το κοντσέρτο αυτό είναι ένας τρόπος να συνδυάσω πανηγυρικά τρία πράγματα, που αγαπώ πολύ: την όπερα, μια μουσική φόρμα, με την οποία ασχολούμαι πολλά χρόνια, από τότε που έγινα φανατικός θαυμαστής της στην ηλικία των 13 ετών, τα τραγούδια μου, με τα οποία δείχνω την αγάπη μου για την ανθρώπινη φωνή και την εκφραστικότητά της (είτε πρόκειται για όπερα, είτε για ποπ μουσική), και, τέλος, το πάθος μου για τη συμφωνική μουσική, ως συνθέτης και ως ερμηνευτής».

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 35 ευρώ, ζώνη Α: 30 ευρώ, ζώνη Β: 25 ευρώ, ζώνη Γ: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνω διάζωμα: κανονικό: 10 ευρώ, φοιτητικό - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.

naftemporiki.gr