Κόσμος
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 10:55

Ειδικοί ερευνητές θα εξετάσουν τα συντρίμμια αεροσκάφους που εντοπίστηκαν στη Μοζαμβίκη

Στην Αυστραλία έχουν αποσταλεί, προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς, τα μεταλλικά συντρόμμια που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αφρικής, και τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν στο μαλαισιανό Boeing τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 8 Μαρτίου του 2014.

Στην Αυστραλία έχει αποσταλεί, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς, το μεταλλικό τμήμα αεροσκάφους που εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αφρικής, και το οποίο εκτιμάται ότι ανήκει στο μαλαισιανό Boeing τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 8 Μαρτίου του 2014.

Πρόκειται για ένα τμήμα μετάλλου, μήκους ενός μέτρου και λευκού χρώματος που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Μοζαμβίκης στις αρχές της εβδομάδας. Το μεταλλικό αυτό τμήμα εντόπισε Αμερικανός ερευνητής που προσπαθεί να βρει συντρίμμια της πτήσης MH370 της αεροπορικής εταιρίας, Malaysia Airlines.

Το εύρημα θα εξεταστεί από ειδικούς στην Αυστραλία με τη συμμετοχή αξιωματούχων των αρχών της Μαλαισίας, αλλά και τεχνικών της κατασκευάστριας εταιρίας Boeing Co. «Είναι νωρίς για να δηλώσουμε ο,τιδήποτε για την προέλευση του ευρήματος στη φάση αυτή», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας, Ντάρεν Τσέστερ στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι η τοποθεσία όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο εύρημα συνάδει με τα μοντέλα για το πού θα μπορούσαν να έχουν παρασυρθεί συντρίμμια του Boeing 777.

Η μοιραία πτήση είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος έπεσε στον Ινδικό ωκεανό όπου έχουν διεξαχθεί έρευνες σε εμβαδό θαλάσσιας επιφάνειας 120.000 τ. χλμ.

Τμήμα της πτέρυγας του αεροσκάφους εκβράστηκε στο γαλλικό νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό, τον Ιούλιο του 2015, ενώ έκτοτε δεν έχουν βρεθεί άλλα τμήματα του μοιραίου αεροσκάφους. Το τμήμα αυτό της πτέρυγας έχουν στην κατοχή τους, οι γαλλικές αρχές.

Η ανάλυση του μεταλλικού τμήματος που βρέθηκε μεταξύ της Μοζαμβίκης και της Μαδαγασκάρης, θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί υπό την ευθύνη Αυστραλών ειδικών, καθώς στην Αυστραλία έχει οργανωθεί ειδικό κέντρο συντονισμού των ερευνών για τον εντοπισμό των συντριμμιών του Boeing 777 της πτήσης MH370.

Πηγή: Reuters