Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαΐου 2016 08:34

Αυστραλία: Επικρίσεις κατά αλληλέγγυων για την αυτοπυρπόληση προσφύγων

Επικρίσεις κατά αλληλλέγγυων που «ενθαρρύνουν» τους αιτούντες άσυλο να προχωρούν σε πράξεις αυτοτραυματισμού, διατύπωσε η Αυστραλία, μετά την αυτοπυρπόληση μιας 21χρονης Σομαλής.

Επικρίσεις κατά αλληλλέγγυων που «ενθαρρύνουν» τους αιτούντες άσυλο να προχωρούν σε πράξεις αυτοτραυματισμού, διατύπωσε η Αυστραλία, μετά την αυτοπυρπόληση μιας 21χρονης Σομαλής.

Αυστραλιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η 21χρονη, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αυτοπυρπολήθηκε σε αυστραλιανό καταυλισμό κράτησης μεταναστών χθες Δευτέρα στο νησί Ναουρού του Νότιου Ειρηνικού.

Ένας 23χρονος Ιρανός είχε επίσης αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείρισή του στο Ναουρού και αργότερα υπέκυψε.

Βάσει της μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο αναχαιτίζονται καθώς προσπαθούν να φθάσουν στην Αυστραλία αφού έχουν πληρώσει διακινητές. Στη συνέχεια στέλνονται για καταγραφή σε καταυλισμούς στο Ναουρού, όπου κρατούνται 500 άνθρωποι και στο νησί Μάνούς στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα διέταξε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει ο καταυλισμός στο νησί Μανούς, όπου κρατούνται περίπου 850 άνθρωποι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως η εγκατάσταση είναι παράνομη.

Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και αναφορές για συστηματική κακοποίηση παιδιών στους καταυλισμούς έχουν προκαλέσει εκτεταμένες επικρίσεις εντός και εντός Αυστραλίας και έχουν γίνει ένας πονοκέφαλος για τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουλίου.

Η Αυστραλία ωστόσο έχει τονίσει πως δεν θα αλλάξει την πολιτική της, η οποία εφαρμόζεται από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον παραδέχθηκε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυτοτραυματισμού στους καταλισμούς, αλλά κατηγόρησε τους υποστηρικές των προσφύγων ότι δίνουν στους αιτούντες άσυλο ψεύτικες ελπίδες ότι θα εγκατασταθούν μια μέρα στην Αυστραλία. Πρόσθεσε πως ορισμένοι υποστηρικτές των προσφύγων «ενθαρρύνουν μερικούς από τους ανθρώπους αυτούς να συμπεριφερθούν με ορισμένο τρόπο».

Ωστόσο η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε ότι τέτοια επεισόδια στους καταυλσιμούς, οι οποίοι φιλοξενούν αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από τη βία στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία, είναι αποτέλεσμα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Αυστραλία.