Πολιτιστικά
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 10:05

Μυσταγωγικό μουσικό δέος από τον Ψαραντώνη

Ο  θρυλικός άνδρας της κρητικής μουσικής που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο», ο Ψαραντώνης, θα μας βυθίσει στο μυσταγωγικό μουσικό του σύμπαν, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το βράδυ.

Ο  θρυλικός άνδρας της κρητικής μουσικής που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο», ο Ψαραντώνης, θα μας βυθίσει στο μυσταγωγικό μουσικό του σύμπαν, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το βράδυ.

Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και άλλων παραδοσιακών οργάνων, ο Ψαραντώνης, θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση με γνωστά  τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφία του και ανέκδοτα αποσπάσματα από τον δίσκο που ηχογραφεί, με τίτλο «Ο Ερωτόκριτος». Μαζί του, θα είναι η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι και τα κρουστά, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Βασίλης Ξυλούρης στο λαούτο.

Απείθαρχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός

Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης και, από τη φύση του, απείθαρχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης, με τη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα δέους, ταραχής και ρίγους. Θεωρείται ως ο τολμηρός, αλλά, συγχρόνως, στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης - ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.
 

Μέλος της πιο γνωστής μουσικής οικογένειας της Ελλάδας, των Ξυλούρηδων, αδελφός του Νίκου και του Γιάννη Ξυλούρη, με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών, να κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και της Κρήτης, ο Αντώνης Ξυλούρης, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ψαραντώνη, έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ, μιλώντας στις ψυχές των ανθρώπων, ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικότητας, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν, ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος, θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βράβευσε ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας», στον Μουσικό Αύγουστο, που διοργάνωσε το 1979.

Από το 1980, συμμετέχει σε μεγάλα Φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική. Το 2007, ήταν ο πρώτος Έλληνας, που έπαιξε στο περίφημο Φεστιβάλ All Tomorrow’s Parties, στο Μάινχεντ της Αγγλίας. Το 2009, προσκλήθηκε για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties, στην Αυστραλία, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Nick Cave, ο οποίος, το 2014, συνεργάστηκε μαζί του στο soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας «Loin des hommes» («Μακριά από τους ανθρώπους»). Από το 2009, συνεργάζεται - δισκογραφικά και σε μουσικές παραστάσεις στην Ευρώπη - με τον Vinicio Capossela. Η λύρα του εκτίθεται στο Musical Instrument Museum, στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ), όπου και προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο να παίζει λύρα.

Τον Απρίλιο του 2015, οι Λετονοί δημιουργοί του πολιτιστικού προγράμματος Mindpower / Domasspēks, που εντάσσεται στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στο να γεφυρώσει πολιτιστικά τα ευρωπαϊκά κράτη με την προεδρεύουσα χώρα, τον επέλεξαν, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Πληροφορίες

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη - Αθήνα, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: στο μπαρ με μπύρα ή κρασί: 12 ευρώ, στο μπαρ με ποτό: 15 ευρώ, φιάλη κρασί ανά 2 άτομα: 50 ευρώ, φιάλη ποτού ανά 4 άτομα: 100 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr