Κόσμος
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 18:02

Αίγυπτος: Οριστικά αθώος ο Μουμπάρακ για δολοφονίες διαδηλωτών

Το ανώτατο εφετείο της Αιγύπτου απάλλαξε οριστικά τον πρώην πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ από την κατηγορία της ανάμιξης στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της 30ετούς διακυβέρνησής του.

Το ανώτατο εφετείο της Αιγύπτου απάλλαξε οριστικά τον πρώην πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ από την κατηγορία της ανάμιξης στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της 30ετούς διακυβέρνησής του, σε μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση του πρώην επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους.

Έπειτα από μια ολοήμερη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής Άχμεντ Αμπντέλ Κάουι ανακοίνωσε: «Το δικαστήριο κηρύσσει αθώο τον κατηγορούμενο».

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τα αιτήματα των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων να ξανανοίξει η διαδικασία των πολιτικών αγωγών, μην αφήνοντας καμία εναπομείνασα επιλογή για έφεση ή επανεκδίκαση.

Νωρίτερα ο Χόσνι Μουμπάρακ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία των διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ, 88 ετών, είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία ότι συνωμότησε για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών, διασπείροντας το χάος και δημιουργώντας κενό ασφαλείας στη διάρκεια μιας εξέγερσης που κράτησε 18 ημέρες και η οποία άρχισε τον Ιανουάριο του 2011, όμως εφετείο είχε διατάξει την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Η επανεκδίκαση της υπόθεσης κορυφώθηκε στο 2014 όταν αιγυπτιακό δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες. Όμως η γενική εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση και είχε διατάξει την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το ανώτατο εφετείο της Αιγύπτου.

Καθισμένος σε αναπηρική καρέκλα σε κλουβί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να φοράει τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά του, ο κ. Μουμπάρακ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο ίδιος υποστηρίζει επί μακρόν ότι είναι αθώος και έχει πει ότι η ιστορία θα κρίνει ότι είναι ένας πατριώτης που υπηρέτησε ανιδιοτελώς την πατρίδα του. Χαιρέτισε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν μεταξύ των δημοσιογράφων και άλλων παρισταμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου.