Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 13:07

Ιαπωνικά σχέδια για αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη ως το 2030

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Διαστήματος (JAXA) έχει το φιλόδοξο σχέδιο να αποστείλει αστροναύτη στη Σελήνη κάποια στιγμή γύρω στο 2030, όπως υποδεικνύουν νέες προτάσεις που υποβλήθηκαν από αυτήν.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Διαστήματος (JAXA) έχει το φιλόδοξο σχέδιο να αποστείλει αστροναύτη στη Σελήνη κάποια στιγμή γύρω στο 2030, όπως υποδεικνύουν νέες προτάσεις που υποβλήθηκαν από αυτήν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η JAXA αποκαλύπτει δημοσίως πως εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αστροναυτών σε άλλον προορισμό πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σημείωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι Japan Times, η ιδέα είναι σε πρώτη φάση η JAXA να συμμετέχει σε μια αποστολή υπό τη NASA το 2025 για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων σχεδίων της αμερικανικής υπηρεσίας για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Το Τόκιο ελπίζει πως η συμμετοχή της JAXA στην αποστολή αυτή και ο διαμοιρασμός ιαπωνικής τεχνολογίας θα της παρέχουν πρόσβαση στον σταθμό, από τον οποίο θα μπορέσει κάποια στιγμή να στείλει αστροναύτη στη Σελήνη, σημείωσε η εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε σε επιτροπή του υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη και πιο επίσημα σχέδια αναμένονται το επόμενο έτος.

H JAXA σχεδιάζει να συνεισφέρει στην πολυεθνική αυτή αποστολή αναπτύσσοντας τεχνολογίες καθαρισμού αέρα και νερού, καθώς και προστασίας των αστροναυτών από την ακτινοβολία, που θα χρησιμοποιηθούν στον διαστημικό σταθμό. Επίσης, θα δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη ενός σκάφους/ ακάτου που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να κινούνται μεταξύ του διαστημικού σταθμού και της Σελήνης, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου που σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη το 2019.

Η JAXA επίσης πρότεινε την έναρξη ενός προγράμματος το 2022 για την αποστολή ενός μη επανδρωμένου σκάφους από τη Γη στη Σελήνη με σκοπό την αναζήτηση πρώτων υλών.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία επιδιώκουν να επεκτείνουν τα διαστημικά τους προγράμματα, ενώ η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες φιλοδοξούν να στείλουν αστροναύτες στον Άρη κατά τη δεκαετία του 2030.