Κόσμος
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 14:17

Τσαβούσογλου: Πολιτικά παιχνίδια και αρνητικά βήματα στην Ελβετία

Για πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, που έληξε χωρίς συμφωνία. Ακόμη, είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες αμέσως μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ανέφερε πως υπήρξαν πολύ αρνητικά βήματα. Όπως υποστήριξε, η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπε αυτό που ήθελε, αυτό που δεν ήθελε, έθεσε καθαρά τις «κόκκινες» γραμμές της και έδειξε ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσε.

Για πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, που έληξε χωρίς συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η διαρροή εγγράφων από την ελληνοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία, είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, ωστόσο ανέφερε πως υπήρξαν πολύ αρνητικά βήματα.

Σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπε αυτό που ήθελε, αυτό που δεν ήθελε, έθεσε καθαρά τις «κόκκινες» γραμμές της και έδειξε ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έληξαν χωρίς αποτέλεσμα, καθώς «η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από την τουρκική πλευρά».

«Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία κράτησαν αυτή τη στάση», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι επειδή δεν υπήρξε φως προσέγγισης, δεν κλήθηκαν οι πρωθυπουργοί στη διάσκεψη.

«Επομένως η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε και από εμάς και τήρησαν την ίδια στάση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία», συνέχισε.

Ακόμη, είπε ότι τώρα τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. 

Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τα τελευταία 15 χρόνια, από τη μέρα που ήρθε στην εξουσία, το κόμμα του συνέβαλε για να βρεθεί λύση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι είχε εκτιμηθεί η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και πως η τουρκική πλευρά είχε κάνει αυτό που της αναλογεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες, δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει αποκαλυφθεί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρους, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ