Κόσμος
Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 19:52

Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Μακεδονία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαΐου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Μακεδονία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαΐου.

Στον δεύτερο αυτόν γύρο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί αυτός που την προσεχή Κυριακή θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, μόλις 0,6% της αντιπάλου του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 41,8%, το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») κι έλαβε ποσοστό 10,6%.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και ελάχιστοι από τους απόδημους εκφράζουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα.

Η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο αυξάνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει του δεύτερου γύρου, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά περιορισμένο.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όσο κι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εκτίμησαν ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40% και η χώρα θα αποκτήσει την Κυριακή νέο Πρόεδρο.

Ο νέος (ή η νέα) Πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Πηγή: ΑΜΠΕ