Απόψεις
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 12:00

Γιατί καταρρέει το SPD;

H Αντρέα Νάλες έχασε το στοίχημα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αλλά τα συσσωρευμένα προβλήματα στο πολύπαθο SPD δεν λύνονται με μία παραίτηση...

Από την έντυπη έκδοση 

H Αντρέα Νάλες έχασε το στοίχημα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αλλά τα συσσωρευμένα προβλήματα στο πολύπαθο SPD δεν λύνονται με μία παραίτηση...

«Εύχομαι το καλύτερο» λέει η Αντρέα Νάλες στους εκπροσώπους του Τύπου, εγκαταλείποντας την ηγεσία του SPD. Έχει απόλυτη αυτοκυριαρχία, παραμένει ευγενής και χαμογελαστή, αποχωρεί. Μαζί της εκλείπουν οι υποσχέσεις για ριζοσπαστική ανανέωση του κόμματος, που είχε δώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η καθοδική πορεία του SPD συνεχίζεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κάλπη. Στις ευρωεκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν το χειρότερο μέχρι στιγμής ποσοστό τους σε πανεθνική εκλογική αναμέτρηση, με 15,8%. Την ίδια ημέρα, στις τοπικές εκλογές της Βρέμης, έχασαν την πρωτιά για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Συνήθως την πληρώνει ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος και παραιτείται. Μόνο ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και από τα πιο χαρισματικά στελέχη που έχουν αναδείξει οι Σοσιαλδημοκράτες τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να αντέξει πέντε ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του SPD. Αλλά τα αίτια της κρίσης είναι βαθύτερα από τις όποιες επιλογές προσώπων. «Επί 15 χρόνια θέτουμε το ίδιο ερώτημα: γιατί να ψηφίσω SPD; Αλλά κανείς δεν δίνει απάντηση» λέει ο Όλαφ Μπένκε από την εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας Rasmussen Global. Για δεκαετίες ολόκληρες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα εμπιστεύονταν με συνέπεια τους Σοσιαλδημοκράτες και αγωνίζονταν μαζί τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, σήμερα ο ένας στους δύο Γερμανούς ανήκει πλέον στη «μεσαία τάξη» και οι παραδοσιακοί δεσμοί με το SPD έχουν διαρραγεί.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα κοινωνικά προβλήματα στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ένας στους πέντε Γερμανούς απειλείται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. 

Πολλοί πιστεύουν ότι η συμμετοχή στον «μεγάλο συνασπισμό», μετά το 20,7% του SPD στις βουλευτικές εκλογές του 2017, ήταν για τους Σοσιαλδημοκράτες η οριστική «αρχή του τέλους».   

Deutsche Welle