Κόσμος
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 14:36

Υπουργοί Ενέργειας G20: Έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, οι υπουργοί Ενέργειας των 20 περισσότερο αναπτυσσομένων και ανεπτυγμένων χωρών(G20) υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει αύριο τα επόμενα βήματα μη-συμμόρφωσή της στος όρους που προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά. 

Το Ιράν θα συνεχίσει να περιορίζει τη συμμόρφωσή του στις δεσμεύσεις που προβλέπει η διεθνής πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ πέρυσι και αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει πρόσθετα βήματα, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης αναμένεται να ενημερώσει αύριο τους δημοσιογράφους για τα επόμενα βήματα μη-συμμόρφωσης στους όρους που προβλέπει η συμφωνία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τasnim, καθώς οι προσπάθειες για τη διάσωση της συμφωνίας φαίνεται πως δεν αποδίδουν καρπούς, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα ανακοινώσει αύριο προπαρασκευαστικά βήματα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης στο πλαίσιο της συμφωνίας», μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Oι πρόσφατες επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις και την Τεχεράνη να επιρρίπτει τις ευθύνες στις ΗΠΑ. 

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, οι υπουργοί Ενέργειας των 20 περισσότερο αναπτυσσομένων και ανεπτυγμένων χωρών(G20) υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. «Στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων που δείχνουν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, οι υπουργοί Ενέργειας του G20 αναγνωρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια ως μια από τις βασικές αρχές στην αναμόρφωση των ενεργειακών συστημάτων», αναφέρεται το κοινό ανακοινωθέν των αξιωματούχων του G20 μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ιαπωνία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, τόνισε στη συνάντηση ότι «πρέπει να υπάρξει ταχεία και αποφασιστική απάντηση στις απειλές στην ενεργειακή προσφορά, σταθερότητα των αγορών και καταναλωτική εμπιστοσύνη». Το βασίλειο θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των πετρελαϊκών του υποδομών, των υδάτων, λιμανιών και πλοίων, δήλωσε ο κ. Αλ-Φαλίχ. 

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Χιροσίγκε Σέκο, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεργασθεί για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, λαμβάνοντας μέτρα στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στα τάνκερ.

naftemporiki.gr