Πολιτιστικά
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 10:05

Ερνό Ρούμπικ: Ο εφευρέτης του διάσημου κύβου στο ΚΠΙΣΝ

Το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Nostos University, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην έννοια της πολυπλοκότητας.

Το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Nostos University, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην έννοια της πολυπλοκότητας.

Μέσα από workshops, περίπλοκες κατασκευές και διαγωνισμούς, το Nostos University μάς μαθαίνει και αποκρυπτογραφεί με τρόπο φαντασμαγορικό το πώς να παίξουμε με την πολυπλοκότητα. Επίτιμος καλεσμένος της σειράς δράσεων είναι ο Ερνό Ρούμπικ, ο εφευρέτης του Κύβου του Ρούμπικ.

O διάσημος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Design θα έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, για να μιλήσει στο κοινό και να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωταγωνιστή… τον διάσημο κύβο του.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival

Από την Κυριακή 23 Ιουνίου έως την Τρίτη 25 Ιουνίου, το Nostos University θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες, γνωστούς για την ικανότητά τους να παίζουν με περίπλοκες συνθέσεις και κατασκευές. Ο Bryan Berg και η Lily Hevesh θα βρίσκονται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ όπου θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης που θα παραμείνουν στον χώρο μέχρι τις 28 Ιουνίου. Σε ειδικά workshops θα μοιράζονται τα μυστικά τους με τους επισκέπτες του Summer Nostos Festival.

Και ο καλλιτέχνης με τα τραπουλόχαρτα στο ΚΠΙΣΝ

O Bryan Berg, διεθνούς φήμης cardstacker με αμέτρητες κατασκευές από τραπουλόχαρτα σε όλο τον κόσμο και κάτοχος δύο ρεκόρ Guinness, θα δημιουργήσει, ειδικά για το Nostos University, κάστρα και κτήρια.

Ο καλλιτέχνης Nick Sayers, για τον οποίο οι επιστήμες αποτελούν πηγή έμπνευσης σε ό,τι κάνει, θα φέρει τον εκπληκτικό του σπειρογράφο και παντογράφο, μηχανές σχεδίασης κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα και καθημερινής χρήσης υλικά.

Η δημοφιλής YouTuber Lily Hevesh, επαγγελματίας domino καλλιτέχνης, θα παραθέσει σε σειρά τα κομμάτια του domino δημιουργώντας ευφάνταστες κατασκευές.

Θα χτίσουν τον Κύβο του Ρούμπικ στο ΚΠΙΣΝ

Παράλληλα, από την Κυριακή 23 Ιουνίου θα ξεκινήσει το χτίσιμο ενός μωσαϊκού από κύβους του Ρούμπικ που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, σχηματίζοντας ένα εκθαμβωτικό σκηνικό σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις του Nostos University.

Από την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι Speedcubers! Μερικοί από τους πιο γρήγορους λύτες του Κύβου του Ρούμπικ στον κόσμο - Erik Akkersdijk, Nora Christ, Philipp Weyer, Sebastian Weyer, Daniel Goodman and Ricky Meiler - θα μοιραστούν τα μυστικά τους και θα  μάθουν τους επισκέπτες μια εύκολη μέθοδο για το λύσιμο του κύβου. Ανάλογα με το επίπεδο, τα μυστικά θα είναι από απλές κινήσεις για αρχάριους, μέχρι πιο περίπλοκους αλγόριθμους για τους πιο προχωρημένους λύτες.

Ο Ρούμπικ και η πολυπλοκότητα στο ΚΠΙΣΝ

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο ίδιος ο εφευρέτης του διάσημου κύβου, Ερνό Ρούμπικ θα βρίσκεται στον Φάρο σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, για μια συνομιλία με το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει εορταστική βραδιά, γεμάτη από εκπλήξεις πολυπλοκότητας.

Πριν από 45 χρόνια, ο Καθηγητής αρχιτεκτονικής και design Ερνό Ρούμπικ συνειδητοποίησε την ανάγκη να εξοικειώσει τους φοιτητές του με την έννοια της πολυπλοκότητας. Έτσι, σχεδίασε τον διάσημο κύβο, που στην αρχή έμοιαζε άλυτος, αλλά στη συνέχεια, κι αφού προκάλεσε τον ενθουσιασμό σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα «μυαλά» του κόσμου, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-γρίφους όλων των εποχών.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος διαγωνισμός επίλυσης παζλ της World Cube Association (WCA) στην Ελλάδα, το Athens SNFestival Cubing 2019. 120 συμμετέχοντες απ’ όλον τον κόσμο θα διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες, μεταξύ αυτών στην επίλυση του κύβου με ένα χέρι ή με κλειστά μάτια! Το βράδυ θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων από τον master Ερνό Ρούμπικ.

naftemporiki.gr