Απόψεις
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 12:00

Γερμανία: Γιατί δεν πείθει το έργο της κυβέρνησης;

Μολονότι η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεών της, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και «τιμωρούν» τα δύο μεγάλα κόμματα.Τόσο στα ηγετικά κλιμάκια όσο και στη βάση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Από την έντυπη έκδοση

Deutsche Welle

Μολονότι η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεών της, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και «τιμωρούν» τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τόσο στα ηγετικά κλιμάκια όσο και στη βάση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Τα ερωτήματα που τίθενται και επιζητούν απάντηση είναι ποικίλα και σύνθετα: ποιος θα ηγηθεί μελλοντικά ως πρόεδρος του κόμματος; Θα συνεχίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες να συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, στο πλαίσιο του «μισητού» πλέον μεγάλου συνασπισμού; Ή θα επιλέξουν τη φυγή προς τα εμπρός και την πόρτα εξόδου από τα κυβερνητικά έδρανα, προκαλώντας αναπόφευκτα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Το επικείμενο φθινόπωρο στη Γερμανία αναμένεται πολιτικά ιδιαίτερα θερμό. Τον Οκτώβριο η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει από κοινού έναν «τεχνικό απολογισμό», απαριθμώντας τις δεσμεύσεις που υλοποίησε αλλά και εκείνες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί κατά το δεύτερο μισό της 4ετούς θητείας της. Στη συνέχεια τα δύο κόμματα θα προχωρήσουν μεμονωμένα σε μια δεύτερη ανάγνωση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.

Το δεύτερο αυτό -ήσσονος σημασίας για τη συνέχιση του συνασπισμού- κομμάτι δεν θα έχει τη μορφή ενός ισολογισμού επιχειρήσεων με στατιστικά στοιχεία, διεμήνυσε προ ημερών με νόημα ο υπηρεσιακός συμπρόεδρος του SPD Σέφερ-Γκίμπελ. Όπερ σημαίνει ότι ο απολογισμός του κόμματός του θα λάβει υπόψη και το γεγονός ότι το μέχρι στιγμής έργο δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους του SPD.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μπέρτελσμαν από κοινού με το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου. Σύμφωνα με αυτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου η συγκυβέρνηση είχε υλοποιήσει πλήρως ή εν μέρει το 61% των 296 υποσχέσεων που αποτυπώνονται στο κείμενο της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο τρόπος που η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ωστόσο το κυβερνητικό έργο είναι τελείως διαφορετικός. Τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης κλήθηκαν να αξιολογήσουν και οι πολίτες, με μόλις έναν στους δέκα να θεωρεί ότι υλοποίησε μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Πάνω από τα 2/3 αντίθετα και συγκεκριμένα το 79% εκτιμά ότι έχουν υλοποιηθεί «ελάχιστα» ή «περίπου τα μισά».