Υγεία
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:05

Αυξήθηκαν τα ποσοστά αυτισμού μεταξύ των φυλετικών μειονοτήτων στις ΗΠA

Τα ποσοστά αυτισμού μεταξύ των φυλετικών μειονοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά των μαύρων να ξεπερνούν κατά πολύ των λευκών, ενώ και στους ισπανόφωνους παρατηρήθηκε τα ποσοστά να αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα ποσοστά αυτισμού μεταξύ των φυλετικών μειονοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά των μαύρων να ξεπερνούν κατά πολύ των λευκών, ενώ και στους ισπανόφωνους παρατηρήθηκε τα ποσοστά να αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders , διαπίστωσε επίσης ότι η επικράτηση του αυτισμού μεταξύ των νέων της λευκής φυλής δεν είναι η ίδια όπως τη στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Όπως είπαν οι ερευνητές, κάποια αύξηση που παρατηρήθηκε στη λευκή φυλή οφείλεται σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κόσμου για την πάθηση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανίχνευση της διαταραχής, Ενώ, συμπλήρωσαν ότι στην αύξηση που διαφαίνεται  μεταξύ των μειονοτικών πληθυσμών, είναι πιθανό να διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικοί.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Cynthia Nevison, ερευνήτρια της ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Arctic και Alpine Research, επεσήμανε ότι τα ποσοστά μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων όχι μόνο καλύπτουν αυτά των λευκών - που ιστορικά ήταν υψηλότερα - αλλά τα ξεπερνούν κιόλας.

Για τη μελέτη, η Nevison συνεργάστηκε με τον συν-συγγραφέα Walter Zahorodny, ερευνητή του αυτισμού και αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey, για να αναλύσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τον Οργανισμό για την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία (IDEA) και το Δίκτυο Παρακολούθησης Αυτισμού και Αναπτυξιακής Αναπηρίας (ADDM).

Το IDEA συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη φυλή, μεταξύ των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών σε 50 πολιτείες ετησίως ενώ, το ADDM παρακολουθεί τον επιπολασμό μεταξύ των 8χρονων σε 11 κράτη κάθε δύο χρόνια.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ του έτους γέννησης 2007 και 2013, τα ποσοστά αυτισμού μεταξύ των ισπανόφωνων ηλικίας 3-5 αυξήθηκαν κατά 73%, ενώ τα ποσοστά μεταξύ των μαύρων ίδιας ηλικίας αυξήθηκαν κατά 44% και των λευκών αυξήθηκαν κατά 25%.

Σε 30 πολιτείες, η επικράτηση των μαύρων ήταν υψηλότερη από ό, τι μεταξύ των λευκών μέχρι το 2012.

Σε πολιτείες με "υψηλό επιπολασμό", 1 στους 79 λευκούς, 1 στους 68 μαύρους και 1 στους 83 ισπανόφωνους που γεννήθηκαν το 2013 έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό ηλικίας 3-5 ετών. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιες πολιτείες όπως είναι το Κολοράντο που έπεσαν στην κατηγορία με τα χαμηλά ποσοστά, όμως οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η διαταραχή μπορεί να διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία στα παιδιά.

Ο Zahorodny τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο επιπολασμός του αυτισμού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 έως 20 χρόνια και με βάση το πρόσφατο σύνολο δεδομένων, θα συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ όλων των φυλών και των εθνοτικών ομάδων τα επόμενα χρόνια.

Το 2018, τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων ανέφεραν ότι περίπου 1 στα 59 παιδιά όλων των φυλών έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 15% συνολικά από την προηγούμενη διετία, κυρίως λόγω της καλύτερης διάγνωσης ειδικά μεταξύ των ιστορικά υποσιτισμένων μειονοτικών πληθυσμών.

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον αυτισμό περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία των γονέων, τις προκλήσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις γενετικές μεταλλάξεις, την πρόωρη γέννηση και τη διπλή ή πολλαπλή κύηση.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι, με βάση την τρέχουσα έρευνα, δεν μπορούν να προσδιορίσουν ποιοι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να συντελέσουν στην αύξηση του αυτισμού, αλλά θα ήθελαν να διεξαχούν περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό.

Source:
University of Colorado Boulder
https://www.news-medical.net/news/20190828/Autism-rates-growing-faster-among-racial-minorities-in-the-United-States-research-shows.aspx