Πολιτιστικά
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 08:01

O «Μεγάλος Δαμαστής» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει στην Αθήνα

Ο «Μεγάλος Δαμαστής» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η εντυπωσιακή παράσταση που έκανε πρεμιέρα το 2017 κι έκτοτε έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει στην Αθήνα για δύο βραδιές, στις 29 και 30 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.  

Ο «Μεγάλος Δαμαστής» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η εντυπωσιακή παράσταση που έκανε πρεμιέρα το 2017 κι έκτοτε έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει στην Αθήνα για δύο βραδιές, στις 29 και 30 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.  

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί μια παράσταση μεγάλης εικαστικής και καλλιτεχνικής δύναμης, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, σε πίνακες των Μαντένια, Κουρμπέ και Ρέμπραντ και σε ταινίες όπως η Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ.

Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.  Ως μάστορας της ψευδαίσθησης, ο Παπαϊωάννου καταπιάνεται με θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης –το πεπρωμένο, τον θάνατο, τη φιλότητα. Ζωγραφίζει κινούμενες εικόνες που ξεπερνούν την πραγματικότητα, σκηνές που συνδυάζουν την πλαστικότητα, το σωματικό θέατρο, το τσίρκο, τον χορό, την περφόρμανς, και αιχμαλωτίζουν όλες τις αισθήσεις.  

Ένα ερευνητικό έργο άκρως προσωπικό, δομημένο πάνω σε αμέτρητες υποβλητικές εικόνες που μας καλούν να σκεφτούμε αλλά και να δραπετεύσουμε, να απολαύσουμε ελεύθερα ένα εικαστικό «συμπόσιο» καθηλωτικής ομορφιάς, να ανοίξουμε τα μάτια διάπλατα ενώπιον νέων πραγμάτων και να αφεθούμε μαγνητισμένοι σε μια παρέλαση σουρεαλιστικής εικονοποιίας.

Ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες, οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου πάνω στη Γη.    

Συντελεστές
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, σχεδιασμός σκηνικού, σε συνεργασία με την Τίνα Τζόκα, καλλιτεχνικός συνεργάτης για τα κοστούμια: Άγγελος Μέντης, σχεδιασμός φωτισμού, σε συνεργασία με την Εβίνα Βασιλακοπούλου, καλλιτεχνικός συνεργάτης για τον ήχο: Γιώργος Πούλιος, ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος, μουσική επεξεργασία: Στέφανος Δρουσιώτης, γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος.

Ζωγραφική κοστουμιών & σκηνικών αντικειμένων: Μαρία Ηλία, βοηθός σκηνοθέτη / διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου, βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Δρουσιώτης, βοηθός σκηνοθέτη & διεύθυνση προβών:  Παυλίνα Ανδριοπούλου, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ερμηνεύουν: Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ευαγγελία Ράντου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης.

naftemporiki.gr