Πολιτική
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 18:46

Κυπριακό και πράσινη ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες

Συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κατά το τετ α τετ με τον κ. Γκουτέρες συζήτησαν το Κυπριακό, όπως επίσης την πράσινη ατζέντα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος «είχα μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κατά το τετ α τετ με τον κ. Γκουτέρες συζήτησαν το Κυπριακό, όπως επίσης την πράσινη ατζέντα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ευχαρίστησα τον γ.γ. για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και την διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού το εθνικού ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια», σημείωσε ο κ. Μηταοτάκης.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τέθηκε η πράσινη ατζέντα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία ο γ.γ. του ΟΗΕ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικιάς του προσωπικής ατζέντας.

«Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Του παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πώς η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι απλά μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά αποτελεί και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Μέχρι το τέλος του έτους η ελληνική Κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην Διάσκεψη των Παρισίων. Θα είναι τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος».