Περιβάλλον
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 16:30

Κ. Χατζηδάκης: Να παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα δάση στις επόμενες γενιές

«Τα δάση μας οφείλουμε να τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Κι αυτό απαιτεί πρώτα από όλα την αποδοτική συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και δασικών υπηρεσιών. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη σύγχρονη, παραγωγική διαχείριση των δασών» είπε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, στο 19ο Δασολογικό συνέδριο, όπου παρουσίασε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Τα δάση μας οφείλουμε να τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Κι αυτό απαιτεί πρώτα από όλα την αποδοτική συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και δασικών υπηρεσιών. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη σύγχρονη, παραγωγική διαχείριση των δασών, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό δεν είναι μόνο προσωπικές μου θέσεις. Είναι θέσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο 19ο Δασολογικό συνέδριο.

Παρουσιάζοντας τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι «να υιοθετήσουμε μια ολιστική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που άπτονται του δασικού τομέα.

Ο πρώτος άξονας είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των δασικών χαρτών: Έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%. Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες για όλες τις περιοχές της χώρας στο τέλος του 2020. Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο: Για να απεμπλακεί η Δασική Υπηρεσία από γραφειοκρατικά ζητήματα στην καθημερινότητά της. Τους δασικούς μας τους χρειαζόμαστε στο πεδίο, όχι κλεισμένους σε γραφεία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε, ο δεύτερος άξονας της πολιτικής του ΥΠΕΝ είναι ο αντιπυρικός σχεδιασμός, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη κι αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο, όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου. Σκοπεύουμε να επικαιροποιήσουμε τον χάρτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας. Ο υφιστάμενος χάρτης έχει μείνει ίδιος από το 1980. Επιπλέον, βάζουμε μπροστά όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα Εθνικά Προγράμματα Αναδασώσεων. Στις αναδασώσεις η Ελλάδα είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία. Οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναδάσωση, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές άλλων μεσογειακών χωρών, όπως η Ισπανία. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση δεν μπορεί να λειτουργήσει» εξήγησε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα έργα, υπογράμμισε πως «προχωράμε στην άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό περίπου 245 εκατ. ευρώ. Και με λύπη οφείλω να σημειώσω ότι από αυτά τα 245 εκατομμύρια δεν έχει απορροφηθεί τίποτα. Μηδέν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως υπενθύμισε, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών, τα αγροδασικά συστήματα, την πρόληψη και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, τις επενδύσεις και τις προστατευόμενες περιοχές. «Είναι κρίμα τα χρήματα αυτά να χαθούν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «χρειαζόμαστε επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες για καλλιεργητικές υλοτομίες, υπό την επίβλεψη των δασικών αρχών φυσικά για να θωρακίσουμε τα δάση μας, αλλά και για να τα κάνουμε πιο παραγωγικά».  

Για το ζήτημα της Δασικής Διοίκησης, επισήμανε πως «είναι σημαντικό να συζητηθεί, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και μεταξύ κυβέρνησης κι όλων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η βελτίωση του σημερινού μοντέλου για την άσκηση της δασικής πολιτικής: Τι κάνει το ΥΠΕΝ. Τι κάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τι κάνουν τα δασαρχεία. Πώς δημιουργείται προστιθέμενη αξία με συνεργασίες. Δεν γίνεται το σύστημα να βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις βασισμένες σε αναμνήσεις περασμένων ετών. Πρέπει να υπάρχει μια σαφής διοικητική δομή» σημείωσε. 

Όπως συμπλήρωσε, είναι δεδομένο ότι απαιτείται αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο της. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει καν στολές! Δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε ούτε τα βασικά που γίνονται σε άλλες χώρες!» τόνισε. 

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι επίσης να ολοκληρωθεί άμεσα η επικαιροποίηση του έργου «Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας», ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Δασικός Κώδικας και όπου απαιτούνται τροποποιήσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν.

«Επιπλέον, θα μιλήσουμε με τις δασικές υπηρεσίες και τους δασικούς συνεταιρισμούς για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών και να αντιστοιχεί πλέον στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Είδαμε ότι ιδρύθηκαν το 2018 οκτώ νέοι φορείς, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη 28 που λειτουργούσαν, φτάνοντας στο σύνολο τους 36. Δεν είναι μόνο ότι ενάμισι χρόνο μετά οι οκτώ νέοι επί της ουσίας δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι επίσης η  έλλειψη μέσων, αλλά και η απόσταση που αντικειμενικά τους χωρίζει από το υπουργείο. Κάτι πάει λάθος. Γι' αυτό έχουμε ανακοινώσει ότι στις 8 Οκτωβρίου ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο να βελτιωθεί το προβληματικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης.

Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δάση μας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε όσους έχουν να προτείνουν λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά. Γνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά: Το ζήτημα αυτό το έχω κοντά στην καρδιά μου. Και είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι μπορώ ώστε, φεύγοντας από αυτό το υπουργείο, να έχω βάλει το λιθαράκι μου για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές τα δάση μας σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό, τι τα παραλάβαμε» κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.