Αθλητικά
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 12:51

«Εξωγήινος» Κιπτσόγκε έτρεξε τον Μαραθώνιο κάτω από δύο ώρες

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε τα κατάφερε, κι έγινε ο πρώτος δρομέας αθλητής στην Ιστορία που ολοκλήρωσε Μαραθώνιο δρόμο καλύπτοντας την απόσταση σε λιγότερο από δύο ώρες (1 ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα).

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε τα κατάφερε, κι έγινε ο πρώτος δρομέας αθλητής στην Ιστορία που ολοκλήρωσε Μαραθώνιο δρόμο καλύπτοντας την απόσταση σε λιγότερο από δύο ώρες (1 ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα).

Αυτό συνέβη σήμερα στη Βιέννη, σε έναν αγώνα που είχε προετοιμαστεί έως και την τελευταία λεπτομέρεια: οι μετεωρολόγοι εξέτασαν όλες τις μεταβλητές (θερμοκρασία και υγρασία) για να καθορίσουν την άριστη ώρα εκκίνησης, η οποία δόθηκε στις 08.15 το πρωί στο πάρκο Πράτερ της αυστριακής πρωτεύουσας. 

Κατά μήκος της πράσινης αρτηρίας της πόλης, ο Κιπτσόγκε και οι 41 «λαγοί» του αγώνα θα έπρεπε να να διατρέξουν μια διαδρομή για τέσσερις φορές συν λίγο ακόμη.

Ο Κενυάτης δρομέας, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει νικήσει στους έντεκα από τους δώδεκα επίσημους αγώνες στους οποίους συμμετείχε στην καριέρα του στον Μαραθώνιο (μέσος όρος 2:04΄11΄΄), συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων δέκα σε πέντε χρόνια.

Με επίδοση 2 ώρες 01΄39΄΄ από τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Βερολίνο, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Κιπτσόγκε είχε φτάσει στη Βιέννη από την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να προετοιμαστεί.

«Ποτέ δεν ήμουν καλύτερα», εγγυήθηκε. «Η διαδρομή, εντελώς επίπεδη, είναι τέλεια και επιλέχθηκε ύστερα από μακρά αναζήτηση. Στο Βερολίνο υπογράψαμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, στη Βιέννη πρόκειται να γράψουμε Ιστορία», είχε δηλώσει.

Εκτός από τους 40 «λαγούς», μια έγχρωμη δέσμη λέιζερ που προβαλλόταν στο έδαφος από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ένα χρονόμετρο υπαγόρευε επίσης τον ιδανικό ρυθμό.

Στα «παρασκήνια» του εγχειρήματος, εκτός από τη Nike υπάρχει η Ineos, ο διεθνής γίγαντας χημικών, του οποίου ο ιδιοκτήτης, ο Βρετανός μεγιστάνας Τζιμ Ράτκλιφ, παθιασμένος με το τρέξιμο και τον αθλητισμό, θέλει να δώσει μια νέα εικόνα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.