Κόσμος
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 22:45

Κόντε - Ζάεφ: Αναγκαία η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισαν την πρόσφατη απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισαν την απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε την Τρίτη την Ρώμη, έπειτα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.

«Συντελέστηκε ένα ιστορικό λάθος, πολύ σοβαρό, το οποίο θα πρέπει σύντομα να επανορθώσουμε. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών να εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να φθάσουμε σύντομα σε μια απόφαση» τόνισε μετά την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Τζουζέπε Κόντε .

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί και πως είναι αναγκαία η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Κόντε υπενθύμισε ότι η Ιταλία υποστήριζε ανέκαθεν την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ και την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Για άδικη απόφαση η οποία σκόρπισε την απογοήτευση στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Πολλοί σχολίασαν ότι έγινε ιστορικό λάθος. Αυτό το ιστορικό λάθος υπάρχει χρόνος και τρόπος να επανορθωθεί την επόμενη περίοδο και εμείς είμαστε έτοιμοι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.Αυτή τα στιγμή οποιαδήποτε εναλλακτική ιδέα αντί της ένταξής μας στην ΕΕ μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα και πρόοδο στα δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ