Κόσμος
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 21:51

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Την παραίτησή του υπέβαλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Τόμας Κέμεριχ - ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός, ο οποίος είχε εκλεγεί την περασμένη Τετάρτη με τη στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη χώρα.

Την παραίτησή του υπέβαλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Τόμας Κέμεριχ - ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός, ο οποίος εξελέγη την περασμένη Τετάρτη με τη στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη χώρα.

Η παραίτηση ανακοινώθηκε, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων του ομοσπονδιακού συνασπισμού (CDU/CSU, SPD).

Σύμφωνα με έγγραφο, στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί, «η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ, η οποία κατέστη εφικτή μόνο με τις ψήφους της AfD, αποτελεί ασυγχώρητη διαδικασία».

Οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένουν λοιπόν, «ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη του και να αποχωρήσει από τη θέση του».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, παράλληλα, απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο επίτευξης πλειοψηφίας με τις ψήφους της AfD, διαμηνύοντας ότι αυτό ισχύει για τα κόμματα του «μεγάλου» συνασπισμού σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω των έντονων αντιδράσεων - καθώς ο Κέμεριχ αποτέλεσε τον πρώτο πρωθυπουργό που στηρίζεται από το λαϊκιστικό, ακροδεξιό κόμμα - η Μέρκελ είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον υφυπουργό Οικονομίας και εντεταλμένο της κυβέρνησης για θέματα των πρώην Ανατολικών Κρατιδίων, Κρίστιαν Χίρτε.

Ο τελευταίος είχε σπεύσει να συγχαρεί, με ανάρτηση στο Twitter, τον νεοεκλεγέντα Κέμεριχ, πανηγυρίζοντας για την ήττα της Αριστεράς στη Θουριγγία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ