Πολιτική
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 08:34

Αρρυθμίες στην κυβέρνηση προκαλεί το προσφυγικό

Το προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας επίταξης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης χθες το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, σε μία προσπάθεια να πείσει τις τοπικές αρχές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναταραχή στην κυβέρνηση, η οποία πέρα από την αντικειμενική δυσκολία διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος έχει πλέον να αντιμετωπίσει και μεγάλες επικοινωνιακές δυσκολίες.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Έλλειψη πολιτικής βούλησης και αναποφασιστικότητα εκπέμπει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Το προσωρινό «πάγωμα» της διαδικασίας επίταξης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για τη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, που ανακοίνωσε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης χθες το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, είναι μία προσπάθεια να πείσει τις τοπικές αρχές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά προκάλεσε αναταραχή στην κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπήρξε μεν τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό, υπήρξε συμφωνία στο να δοθεί μία εβδομάδα παράταση στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά, αλλά μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού στον τηλεοπτικό αέρα, για τις οποίες το Μαξίμου δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός καθώς επικρατεί η αίσθηση ότι το «πάγωμα» της επίταξης για μία εβδομάδα αποτελεί βήμα πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων και ανησυχία ότι στο προσφυγικό η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και είναι μείζον να την ανακτήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μηταράκης πέρασε και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, από την οποία δεν έχει διαρρεύσει – μέχρι στιγμής – τι ειπώθηκε.

«Δώστε μας εναλλακτικές. Ευχαρίστως να πάμε τις δομές όπου μας επιδείξει η τοπική κοινωνία», είπε ο κ. Μηταράκης σε τηλεοπτικό διάλογο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη στην ΕΡΤ, ενώ νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε πει ότι ζήτησε από τον κ. Μηταράκη να «παγώσει» προσωρινά τις επιτάξεις, ώστε να προχωρήσει ο διάλογος και «ο υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημά μου». 

Λίγο αργότερα, ο Νότης Μηταράκης έγραψε στον λογαριασμό του στο  Twitter: «Μια εβδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

Μία ημέρα πριν ο υπουργός Μετανάστευσης ενημέρωνε σε προγραμματισμένη διαδικασία στην Πειραιώς, κομματικά στελέχη της Ν.Δ. για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ανέφερε τίποτε σχετικό με σκέψεις ή προθέσεις για «πάγωμα» της επίταξης.  

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση στο προσφυγικό πέραν από την αντικειμενική δυσκολία διαχείρισης, έχει πλέον να αντιμετωπίσει και μεγάλες επικοινωνιακές δυσκολίες. Η εικόνα που έχει επικρατήσει στην τοπική κοινωνία των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που αντιδρά, είναι ότι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση, την ίδια ώρα που ούτε επίσημες, ούτε ανεπίσημες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. 

Η αναστολή της επίταξης των εκτάσεων στα πέντε νησιά για μία εβδομάδα προκύπτει μάλλον ως αδυναμία χειρισμού και όχι ως μέρος του σχεδίου. Η κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της, καλεί και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις δικές τους και την ίδια στιγμή κάνει βήματα μπρος – πίσω και στέλνει μηνύματα αναποφασιστικότητας.

Σημειώνεται πάντως ότι ανεπίσημες κυβερνητικές πηγές αποδέχονται την κρισιμότητα του θέματος και τις δυσκολίες στη διαχείρισή του, αλλά δεν επιβεβαιώνουν, ως τώρα, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.