Αφιερώματα
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 08:15

Πύλη εισόδου για ολόκληρη την Κρήτη

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της εταιρείας ΟΛΗ Α.Ε. την 21η.01.2020 υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη αναβάθμιση του οργανισμού μας.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της εταιρείας ΟΛΗ Α.Ε. την 21η.01.2020 υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη αναβάθμιση του οργανισμού μας.

Οραματιζόμαστε ένα λιμάνι που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από τους χρήστες του λιμανιού.

Οραματιζόμαστε ένα λιμάνι φιλικότερο για μας και το περιβάλλον, ένα λιμάνι που θα παρέχει ασφάλεια τόσο στη διακίνηση των προσώπων όσο και των εμπορευμάτων.

Ένα λιμάνι με υποδομές σύγχρονες και με ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επίπεδου.

Ένα λιμάνι που μπορεί να γίνει πύλη εισόδου όχι μόνο για την πόλη του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Στόχοι μας είναι να κάνουμε το λιμάνι μας κέντρο αναφοράς όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. Θα μας βοηθήσει σε αυτό η γεωγραφική θέση της Κρήτης.

Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε μπορούν για κάποιους να φαίνονται υπερβολικά ,όμως εμείς μπορούμε να τα πετύχουμε. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Διευθύνων σύμβουλος έχουμε σχέδιο και θα τα πετύχουμε με οργάνωση, προγραμματισμό, θέληση και σκληρή δουλειά.

Επίσης για την επίτευξη των στόχων μας πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ το προσωπικό μας, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι. Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις καλές σχέσεις που έχουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, θα συνεργαστούμε άριστα και για το καλό της ΟΛΗ Α.Ε., με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Θα αξιοποιήσουμε τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες όλων των χρηστών του λιμανιού.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να πραγματοποιήσουμε όλους τους στόχους μας. Όμως θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε., θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, ακόμα δεν θα διστάσουμε να συνεργαστούμε με ιδιώτες επενδυτές και άλλους φορείς.

Θα ζητήσουμε επίσης τη βοήθεια συλλόγων και σωματείων για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων επιχειρηματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών.

Δίνουμε επίσης τεράστια προσοχή και προτεραιότητα όπως και η κυβέρνηση συμφωνεί στην πράσινη ανάπτυξη. Συμμετέχουμε ήδη σε δοκιμαστικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας, συνεργαζόμενοι με την εταιρεία SINPOWER για τη μετατροπή της κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Αναβαθμίζουμε τα κτήρια του ΟΛΗ και του Επιβατικού Σταθμού και προχωρούμε σε αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους χώρους του λιμανιού. Μπορούμε να προγραμματίσουμε δραστηριότητες για την κατασκευή αιολικών πάρκων τόσο στηχερσαία ζώνη όσο και πλωτά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται από το κύμα, τον ήλιο και τον άνεμο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πράσινο λιμάνι που θα προσφέρει στην πράσινη ανάπτυξη. Προχωράμε σε συνεργασία με άλλα λιμάνια την υλοποίηση του προγράμματος «POSEIDON MED II LNG BUNKERING PROJECT» για το υγροποιημένο αέριο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα προχωρήσουν χωρίς να αμελήσουμε τα άλλα τμήματα του λιμανιού. Δίνουμε προσοχή στις ακτοπλοϊκές γραμμές, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες που χρειάζονται.

Το εμπορικό τμήμα που συμμετέχει στα έσοδα του λιμανιού, με υψηλό ποσοστό όπως και η ακτοπλοΐα, θα πρέπει να βοηθήσουμε ούτως ώστε να υπάρξει αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους χώρους για την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων.

Άλλος τομέας που θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα είναι αυτός της κρουαζιέρας. Πρέπει μέχρι τα μέσα του 2021 να κατασκευαστεί σταθμός για τους επιβάτες εκτός χωρών SEΝGEN.

Να επιδιώξουμε τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων homeport. Να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι στα τέλη προσέγγισης και στα έξοδα απομάκρυνσης από τα πλοία στερεών και υγρών αποβλήτων.

Η αύξηση των τουριστών από την κρουαζιέρα θα είναι επωφελής, όχι τόσο για τα έσοδα του λιμανιού αλλά κυρίως για την τόνωση της οικονομίας των εμπορικών και τουριστικών καταστημάτων.

Ένα δύσκολο εγχείρημα που θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε είναι η δημιουργία μαρίνας εντός του λιμένα. Αυτό θα ενισχύσει την προσέγγιση σκαφών αναψυχής και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Είναι πολλά τα έργα που έχουμε να προχωρήσουμε την επόμενη τριετία.

Αναβάθμιση ενετικού λιμένος, αποκατάσταση ζημιών προσήνεμου μόλου, ασφαλτοστρώσεις parking, αισθητική αναβάθμιση κτηρίων κ.λπ.

Αφήσαμε τελευταία τη χερσαία ζώνη. Ένα μεγάλο και προσοδοφόρο τμήμα για το λιμάνι. Έχουμε προχωρήσει αρκετά τις διεργασίες για την παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης (Παραλιακή Λεωφόρος του Λιμανιού). Θα αξιοποιηθούν δημιουργώντας συνεδριακό κέντρο (Θεατρικός Σταθμός), θα γίνουν χώροι ψυχαγωγίας για χρήση όλων των πολιτών του Ηρακλείου.

Τελειώνοντας τον σχεδιασμό των δράσεών μας στο λιμάνι θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσοι μας βοήθησαν και βοηθούν για την υλοποίησή τους.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και τον Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Ευθύμιο Δουβή, τον Διευθυντή του Τελωνείου Ηρακλείου κ. Γιώργο Αντωνάκη και ιδιαίτερα τους Διευθυντές και το προσωπικό των υπηρεσιών, τους λιμενεργάτες, τον σύνδεσμο Λεμβούχων - Αποσκευοφόρων και όλους τους φορείς, χρήστες του λιμανιού.

Επίσης ως Διοίκηση πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που απλόχερα μας βοηθούν.