Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 16:43

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η  δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η  δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.
 
Στην εν λόγω δημοπρασία μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, “στοιχείο που συνιστά  ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
 
Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.
 
Η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.
 
Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του α' τριμήνου του 2021. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.
 
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.