Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 12:37

«Θύελλα» στη Google στον απόηχο απομάκρυνσης ερευνήτριας ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Google (Alphabet) διερευνά ένα μέλος της ομάδας ηθικής ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) της και έχει κλειδώσει τον εταιρικό λογαριασμό του εν λόγω ατόμου αφότου διαπιστώθηκε πως χιλιάδες αρχεία ανακτήθηκαν από server της και κοινοποιήθηκαν σε εξωτερικούς λογαριασμούς, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η Google (Alphabet) διερευνά ένα μέλος της ομάδας ηθικής ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) της και έχει κλειδώσει τον εταιρικό λογαριασμό του εν λόγω ατόμου αφότου διαπιστώθηκε πως χιλιάδες αρχεία ανακτήθηκαν από server της και κοινοποιήθηκαν σε εξωτερικούς λογαριασμούς, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Όπως γράφει το Reuters, το Axios, που είχε πρώτα αναφέρει πως λαμβάνει χώρα έρευνα σχετικά με μέλος της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης της Google, μετέδωσε πως η Μάργκαρετ Μίτσελ χρησιμοποιούσε αυτοματοποιημένα scripts για να ψάξει στα μηνύματά της για παραδείγματα διακρίσεων στη μεταχείριση της Τίμνιτ Γκέμπρου, πρώην εργαζόμενης της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης που απομακρύνθηκε.

Η Γκέμπρου ήταν κορυφαία ερευνήτρια ηθικής ΑΙ στη Google και απομακρύνθηκε τον Δεκέμβριο. Αν και η ίδια ισχυρίστηκε πως απολύθηκε επειδή επέκρινε τις προσπάθειες για «diversity» (ποικιλομορφία) εντός της μονάδας ΑΙ της εταιρείας, η ίδια η Google αρνείται κάτι τέτοιο.

«Τα συστήματα ασφαλείας μας κλειδώνουν αυτόματα τον εταιρικό λογαριασμό ενός εργαζομένου όταν αντιληφθούν πως ο λογαριασμός κινδυνεύει με παραβίαση εξαιτίας προβλημάτων πιστοποιητικών ή όταν ενεργοποιείται ένας αυτοματοποιημένος κανόνας σχετικά με τη μεταχείριση ευαίσθητων δεδομένων» δήλωσε εκπρόσωπος της Google. «Διερευνούμε ενεργά αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο των καθιερωμένων διαδικασιών μας για τη συλλογή επιπλέον πληροφοριών».

Οι προσπάθειες της Google ως προς το «diversity» έχουν αμφισβητηθεί από εργαζομένους της και έχουν προκαλέσει εντάσεις, που περιελάμβαναν παραιτήσεις και απολύσεις στο τμήμα ηθικής νοημοσύνης της εταιρείας.

Όπως γράφει το Axios, η απομάκρυνση της Γκέμπρου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς ήταν πολλοί αυτοί που επέκριναν την αποπομπή της. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, έγραψε σε memo τον Δεκέμβριο πως γίνονταν έρευνες ως προς τη μεταχείρισή της. Στο μεταξύ, εργαζόμενοι υποστήριξαν πως η μεταχείριση της Γκέμπρου ήταν μεταξύ των λόγων για τη δημιουργία σωματείου εργαζομένων στην Alphabet.

Σημειώνεται πως την Τρίτη η Μίτσελ είχε γράψει tweet όπου επέκρινε τον Πιτσάι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των Αφροαμερικανίδων.

Όπως γράφει το Bloomberg, η Γκέμπρου είχε γίνει γνωστή επειδή έδειξε ότι οι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου ήταν αποτελεσματικότεροι στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα λευκών. Η ίδια υποστήριξε ότι αποπέμφθηκε αφού η εταιρεία απαίτησε να αποσύρει ένα paper στο οποίο συμμετείχε, όπου αμφισβητούσε μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιά της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως παραιτήθηκε. Περίπου 2.700 εργαζόμενοι της Google και πάνω από 4.300 ακαδημαϊκοί κ.α. υπέγραψαν ένα αίτημα υπέρ της Γκέμπρου. Η Μίτσελ ήταν ένθερμη υποστηρίκτριά της.