Πολιτική
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 11:55

M. Ξενογιαννακοπούλου: Συνεχής o κυβερνητικός εμπαιγμός των συνταξιούχων

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημειώνει, «ταυτόχρονα με το φιάσκο των αναδρομικών, παραμένει και αυξάνεται το δραματικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του κ. Χατζηδάκη και την απαράδεκτη και αναποτελεσματική εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων».

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημειώνει, «ταυτόχρονα με το φιάσκο των αναδρομικών, παραμένει και αυξάνεται το δραματικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του κ. Χατζηδάκη και την απαράδεκτη και αναποτελεσματική εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων».

Σύμφωνα με την τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο υπουργός Εργασίας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, συστηματικά απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του, χωρίς να αναβαθμίζει τη λειτουργία του και να προχωρά στις αναγκαίες προσλήψεις.

Η κυβέρνηση μάλιστα εξωραΐζει την κατάσταση, αποκρύπτοντας το σημερινό τεράστιο έλλειμμα του ΕΦΚΑ, που έχει φτάσει το 1 δισ. ευρώ, το μεγάλο έλλειμμα του συνολικού κοινωνικού προϋπολογισμού, που έχει φτάσει στο 9μηνο του τρέχοντος έτους στα 900 εκατ. ευρώ, παρά τις ανεδαφικές προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού ότι θα κλείσει με πλεόνασμα, καθώς και τις δυσμενείς συνέπειες στα έσοδα του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, που έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων σε μια περίοδο κρίσης και ανεργίας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους με τις επιλογές της. Ο αντιασφαλιστικός νόμος που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα, αφενός υπονομεύει την αλληλεγγύη των γενεών και προκαλεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό, αφετέρου πραγματοποιεί μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Γιατί, η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα συγκρότησης του ΤΕΚΑ, τους μισθούς των golden boys που θα διορίσει και το δημοσιονομικό κενό των πρώτων χρόνων εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, βάζει χέρι στο κοινωνικό μέρισμα, το θεσπισμένο 0,5% του ΑΕΠ.

Καμία επικοινωνιακή προσπάθεια δεν μπορεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα μιας κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί τους λίγους εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν μπορεί να αποκρύψει τις δραματικές κοινωνικές συνέπειές της» δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.