Αθλητικά
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 13:50

Η Βανέσα Μπράιαντ έμαθε την αλήθεια ώρες μετά το δυστύχημα του Κόμπι

Η κατάθεση της Βανέσα Μπράιαντ ενόψει της δίκης εναντίον των πυροσβεστών που κυκλοφόρησαν τις φωτογραφίες των παραμορφωμένων σωμάτων του Κόμπι και της κόρης του Τζιάνα, ισοδυναμούσε με το γύρισμα του μαχαιριού στο τραύμα.

του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Η κατάθεση της Βανέσα Μπράιαντ ενόψει της δίκης εναντίον των πυροσβεστών που κυκλοφόρησαν τις φωτογραφίες των παραμορφωμένων σωμάτων του Κόμπι και της κόρης του Τζιάνα, ισοδυναμούσε με το γύρισμα του μαχαιριού στο τραύμα.

Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου 2020 ένας οικογενειακός σύμβουλος χτύπησε την πόρτα της Βανέσα Μπράιαντ για να την ενημερώσει ότι ο Κόμπι και η Τζιάνα είχαν εμπλακεί σε ατύχημα με ελικόπτερο, που τους πήγαινε στον αγώνα μπάσκετ της μεγαλύτερης κόρης τους.

Ωστόσο, ο άνδρας της άφησε μια ελπίδα: «Πέντε άνθρωποι σώθηκαν», είπε. Η Βανέσα ήταν σίγουρη ότι τα αγαπημένα της πρόσωπα ήταν μεταξύ των επιζώντων και τώρα βοηθούσαν τα άλλα θύματα. Όμως ενώ προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στον Κόμπι, άρχισαν να εμφανίζονται στο κινητό μηνύματα από τα social media με τις λέξεις: «Αναπαύσου εν ειρήνη Κόμπι».

«Η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», είπε η γυναίκα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης. Πέρασαν ώρες μέχρι η Βανέσα να μάθει την αλήθεια. Όλες οι λεπτομέρειες ήρθαν στο φως χθες για πρώτη φορά, σε δικαστική αίθουσα στο Λος Άντζελες.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της δίκης είναι η απόφαση του δικαστή για το εάν θα αποδεχθεί το αίτημα της υπεράσπισης, που θέλει να υποβάλει τη Βανέσα σε ψυχιατρική εξέταση, μια εμπειρία που οι δικηγόροι της κυρίας Μπράιαντ δικαίως θεωρούν σκληρή. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι η αιτία της κατηγορίας είναι η συναισθηματική δυσφορία, ο νόμος υποστηρίζει ότι είναι ρουτίνα σε περιπτώσεις όπως αυτή.

Αφού έμαθε ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο στο σημείο της συντριβής, η Βανέσα συναντήθηκε με τον Ρομπ Πέλινκα, GM των Λέικερς και τον μάνατζερ του Κόμπι στη διάρκεια της αγωνιστικής καριέρας του, ο οποίος την οδήγησε από το σπίτι του Μαλιμπού στο λόφο όπου είχαν χάσει τη ζωή τους ο Κόμπι και η Τζιάνα. Μία ώρα και 45 λεπτά αγωνίας στην κίνηση του Λος Άντζελες...

Στο γραφείο του σερίφη Άλεξ Βιλανουέβα κανείς δεν ήθελε να της πει αν ο σύζυγος και η κόρη της ήταν νεκροί ή ζωντανοί. Μετά από αρκετή αναμονή έφτασε ένας ιερέας, συνοδευόμενος από τον ίδιο τον σερίφη και τον υπεύθυνο Τύπου του αστυνομικού τμήματος: μόνο εκείνη τη στιγμή ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχαν επιζώντες.

Ερωτηθείσα από τον Βιλανουέβα αν θα μπορούσε να κάνει κάτι, η Βανέσα απάντησε: «Αν δεν μπορείτε να μου δώσετε πίσω τον άντρα και την κόρη μου, βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν φωτογραφίζει τα σώματά τους».

Ο σερίφης της το υποσχέθηκε, αλλά οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος δεν άργησαν να εμφανιστούν στο διαδίκτυο και η χήρα ζητά τώρα δικαιοσύνη: «Δεν μπορώ να πιστέψω πώς κάποιος, αντιμετωπίζοντας μια παρόμοια τραγωδία, μπορεί να σκεφτεί να τραβήξει φωτογραφίες από πτώματα σωμάτων για τη διασκέδασή του».

Όταν οι δικηγόροι υπεράσπισης της ζήτησαν να δει τις εικόνες που είχαν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα πτώματα των Κόμπι και Τζιάνα στην οθόνη, για να δείξουν ότι δεν είχαν μόνο οι αστυνομικοί στην κατοχή τους αυτές τις φωτογραφίες (κατηγορούμενοι είναι και δύο πυροσβέστες), η Βανέσα κάλυψε τα μάτια της με το ένα χέρι, λέγοντας ότι δεν ήθελε ποτέ να παρακολουθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνες τις μέρες μόνο και μόνο από φόβο μήπως συναντήσει αυτές τις εικόνες.

«Μου έδωσαν πίσω τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ημέρα», είπε αργότερα. «Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν (τα ρούχα), μπορώ μόνο να φανταστώ σε τι κατάσταση ήταν τα σώματά τους. Πώς μπορεί κάποιος να σκεφτεί να τους φωτογραφίσει; Να τους συμπεριφέρονται σαν να είναι πτώματα ζώων;».

Ο δικαστής θα σχολιάσει τις προτάσεις των διαδίκων σε δύο ακροάσεις, που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή και στις 5 Νοεμβρίου.