Πολιτική
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 06:52

Ευρωεκλογές με δίλημμα εντός ή εκτός Ευρώπης

Το στίγμα των προθέσεών του για το προσεχές εξάμηνο, αλλά και μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν επιστρέψει από σήμερα στη σκληρή πραγματικότητα με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Το στίγμα των προθέσεών του για το προσεχές εξάμηνο, αλλά και μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν επιστρέψει από σήμερα στη σκληρή πραγματικότητα με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Η αναφορά του, λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι «εντός ή εκτός Ευρώπης» θα είναι και «το κεντρικό μότο με το οποίο τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα πάνε προς τις εκλογές».

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, μετά το «ελπίζω να γίνουν το 2016» του κ. Σαμαρά και την αναφορά, εκ παραδρομής, σε τριπλές εκλογές του κ. Μπαρόζο, το ίδιο στέλεχος, σημειώνει ότι «κανείς δεν είναι μάντης σήμερα για να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, απλά το ‘‘ελπίζω’’ του Πρωθυπουργού είχε να κάνει με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Οκτώβρη».     

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο έστειλε το δικό του μήνυμα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησης αναφερόμενος σε «υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις» που «θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση».

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα μας «δείγμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό», χωρίς βέβαια να παραλείψει, κατά την πάγια τακτική των γερμανών αξιωματούχων, να υπενθυμίσει ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και ότι δεν προβλέπεται να τεθεί ένα τέλος σύντομα».

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το «μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει μετά και την εξέλιξη που είχε η υπόθεση με το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι όμως που διαψεύδει ο ίδιος ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης με άρθρο του στο naftemporiki.gr ο οποίος αναφέρει μία σειρά από θέματα τα οποία θα θέσει σύντομα η Χαριλάου Τρικούπη.

Τέλος οι εξελίξεις με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και ο χθεσινός «πόλεμος» ανακοινώσεων  με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στην ατζέντα του Μαξίμου τις, πάντα κατά τη γνώμη των συνεργατών του Πρωθυπουργού, «επιλεκτικές σχέσεις που συνεχίζουν να διατηρούν κάποιοι εντός ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ