Πολιτική
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 19:21

ΣτΕ: Συνταγματική η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Συνταγματική και νόμιμη είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που έγινε το 2013, λόγω της εμπλοκής της με την Δικαιοσύνη.

Συνταγματική και νόμιμη είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που έγινε το 2013, λόγω της εμπλοκής της με την Δικαιοσύνη.

Οι Σύμβουλοι απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής, που ζητούσε  να ακυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες ανεστάλη η καταβολή κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση προς την Χρυσή Αυγή.

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του αρχηγού και βουλευτών του κόμματος, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία ανεστάλη η χρηματοδότηση της β΄ δόσης του 2013 ύψους 320.012 ευρώ και της γ΄ δόσης του ίδιου έτους ύψους 553.102 ευρώ.

Βάσει του νόμου 4203/2013 σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης αρχηγού κόμματος ή του ενός πέμπτου των βουλευτών ενός κόμματος για τα αδικήματα της εγκλήματα οργάνωσης, κ.λπ., αναστέλλεται προσωρινά η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση.

Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης αίρεται αναδρομικά η αναστολή και δίδεται η χρηματοδότηση αναδρομικά και άτοκα στο κόμμα, συνασπισμό κομμάτων, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «η ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, τα οποία δεδομένης της φύσεως αυτού ως νομικού προσώπου, προδήλως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του, σε εγκληματικές ενέργειες των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: σύσταση εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης) αποτελεί εν όψει της φύσεως των αδικημάτων και της συνάρτησής της προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς το εν λόγω πολιτικό κόμμα, δεδομένου μάλιστα ότι η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποφανθούν αμετάκλητα τα κατά το Σύνταγμα αρμόδια ποινικά δικαστήρια, η δε επιβολή της δύναται να αμφισβητηθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ».