Κόσμος
Σάββατο, 02 Μαΐου 2015 07:47

Σύγκρουση Ρωσίας με Δύση - Άραβες για την Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει την Παρασκευή το βράδυ επί ρωσικού σχεδίου απόφασης που ζητούσε διακοπή των εχθροπραξιών, προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου η έλλειψη καυσίμων απειλεί σοβαρά τη διανομή του υλικού.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει την Παρασκευή το βράδυ επί ρωσικού σχεδίου απόφασης που ζητούσε διακοπή των εχθροπραξιών, προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου η έλλειψη καυσίμων απειλεί σοβαρά τη διανομή του υλικού.

Η Ρωσία επέκρινε τα δυτικά και αραβικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «μένουν στα λόγια» για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της Υεμένης, μετά την αποτυχία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτή την τελευταία ένδειξη της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, που ήδη διαφωνούν για τη Συρία και την Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η τριών παραγράφων ρωσική πρόταση για την Υεμένη αντιμετωπίστηκε με «αναβλητικότητα».

«Ήμουν προετοιμασμένος να ζητήσω άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς υπάρχει ανάγκη για συχνές διακοπές των εχθροπραξιών ώστε να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε αυτό», δήλωσε ο κ. Τσούρκιν έπειτα από τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών για την Υεμένη.

«Αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις ούτε στα αυτονόητα σε τι μπορείς να συμφωνήσεις;» αναρωτήθηκε. «Μένουν στα λόγια, λένε τα πράγματα 'είναι πολύ άσχημα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό’».

Ο κ. Τσούρκιν δήλωσε ότι τα μέλη των αντιπροσωπειών ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να έχουν διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους επί της ρωσικής πρότασης.

ΗΠΑ: Η ευθύνη βαρύνει τους Χούδι και τον Σάλεχ

Η βία συνεχίζει να εντείνεται σε όλη την Υεμένη από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι ιρανόφιλοι, σιίτες αντάρτες Χούδι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και εξεδίωξαν τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, καθώς και τη διακοπή των εχθροπραξιών. «Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι συνεχιζόμενες μονομερείς ενέργειες των Χούδι και των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ευθύνονται για την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι Χούδι και οι δυνάμεις του Σάλεχ επεδίωξαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης και επεκτείνονται καταλαμβάνοντας περιοχές από τα μέσα του 2014», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε εμπάργκο στην πώληση όπλων σε βάρος των σιιτών ανταρτών Χούδι και των στρατιωτών πιστών στον κ. Σάλεχ.

Στο ρωσικό σχέδιο απόφασης εκφράστηκε επίσης υποστήριξη στο νέο απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος αντικατέστησε την περασμένη βδομάδα τον Τζαμάλ Μπενομάρ και έχει αναλάβει τις προσπάθειες για την επίτευξης ειρήνης στην Υεμένη.