Πολιτιστικά
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 09:20

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «…Εύχομαι σε όλους μας υπομονή, κουράγιο και δύναμη»

Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και ανοιχτή στον πειραματισμό, η Ελένη Τσαλιγοπούλου δημιουργεί, με τη σύμπραξη των  Boğaz Musique, ένα πολύχρωμο ηχητικό τοπίο, λουσμένο στο φως της Μεσογείου, και μας μιλά για τη συναυλία της στην Αθήνα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και ανοιχτή στον πειραματισμό, η Ελένη Τσαλιγοπούλου δημιουργεί, με τη σύμπραξη των  Boğaz Musique, ένα πολύχρωμο ηχητικό τοπίο, λουσμένο στο φως της Μεσογείου, και μας μιλά για τη συναυλία της στην Αθήνα.

Ύστερα από έναν χειμώνα πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Boğaz Musique ξεκινούν τη μεγάλη περιοδεία τους στην Ελλάδα, αρχίζοντας από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου συνδημιουργεί με τους  μουσικούς που απαρτίζουν τους  Boğaz Musique έναν καλοδουλεμένο, διαφορετικό και ήδη εδραιωμένο και δοκιμασμένο ήχο, που, μέσα του συμπλέουν οι πολλοί και διαφορετικοί μεσογειακοί πολιτισμοί, σε ένα γοητευτικό μουσικό χαρμάνι, και μιλά για αυτήν τη βραδιά και για την κρίσιμη εποχή που διανύουμε.

Ποιος θα είναι ο μουσικός καμβάς αυτής της βραδιάς;

Ο μουσικός καμβάς της βραδιάς στην Τεχνόπολη θα περιλαμβάνει σημαντικά τραγούδια από τα 30 χρόνια, που, ήδη, συμπληρώνω στη δισκογραφία. Θα έχουμε, επίσης, αγαπημένα τραγούδια από την παράδοση, καθώς και από το ρεμπέτικο και το λαϊκό μας τραγούδι.

Πώς διασταυρώθηκαν οι δρόμοι σας με τους Boğaz Musique;

Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν εδώ και τέσσερα χρόνια. Υπήρχε, αρχικά, ένας βασικός πυρήνας τεσσάρων μουσικών και, φέτος, έχουμε και δύο νέες αφίξεις, που διαμορφώνουν τον ήχο των Boğaz. Και, καθώς boğaz σημαίνει “ο άνεμος που φυσάει από τον Βόσπορο προς τη Δύση”, το μεσογειακό χρώμα είναι αυτό, που κάνει τη διαφορά στον ήχο μας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «boğaz» ήχου;

Είναι η πρώτη φορά, που οι αέρινες ηλεκτρικές κιθάρες συμβαδίζουν με το κανονάκι και τον μπαγλαμά. Αυτό μάς δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε - με έναν ενιαίο ήχο -  όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, που εκπροσωπώ αυτά τα χρόνια. Με τους Boğaz, όμως, δεν κάνουμε μόνο live, αλλά ετοιμάζουμε και έναν καινούριο δίσκο. Αποσπάσματα από αυτό το νέο υλικό θα παρουσιάσουμε στην Τεχνόπολη, αλλά και στην καλοκαιρινή μας περιοδεία στην Ελλάδα.

Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, ποιες είναι οι ανησυχίες σας και τι εύχεστε για το μέλλον μας;

Αυτό το διάστημα της κρίσης με βρίσκει, προσωπικά, σίγουρα πιο δημιουργική, όσον αφορά στο τραγούδι. Για το άλλο, το σκοτεινό κομμάτι της κρίσης, θεωρώ ήρωες όλους τους ανθρώπους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται μέσα από την Τέχνη, για να μπορούν να συνεχίζουν πιο εύκολα. Εύχομαι σε όλους μας υπομονή, κουράγιο και δύναμη.

Συντελεστές
Οι Boğaz Musique είναι οι: Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος (κιθάρες - μπαγλαμάς), Καλαμάρας Βαγγέλης (τύμπανα), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρες), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι - βιολί), Χάρης Κελλάρης (κοντραμπάσο), Αργύρης Διαμαντής (κρουστά). Ηχοληψία: Τάκης Σπυρόπουλος, φωτισμοί: Νεκταρία Εμμανουηλίδου, φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός, artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς.

Πληροφορίες
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30, ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, στην είσοδο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: «Τεχνόπολις».