Πείσμα, χιούμορ και αισιοδοξία είναι τα τρία ισχυρά όπλα της ΚΟΑ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της νέας σαιζόν
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 19:24
UPD:22:01
HARIS AKRIVIADIS

Κεντρικό σύνθημα της φετινής εκστρατείας προβολής της Ορχήστρας είναι η φράση «Έχουμε τον τρόπο», φράση  που αντανακλά τη φιλοσοφία και τη στόχευση ολόκληρου του φετινού της προγραμματισμού.

A- A A+

Πείσμα, χιούμορ και αισιοδοξία είναι τα τρία ισχυρά όπλα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) για τη νέα της καλλιτεχνική περίοδο 2015 - 16, η οποία ξεκινά επισήμως στις 2 Οκτωβρίου, με μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου αρχιμουσικού τής ελληνικής διασποράς στην πρώην Σοβιετική Ένωση, Οδυσσέα Δημητριάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής εκστρατείας προβολής της Ορχήστρας είναι η φράση «Έχουμε τον τρόπο», φράση  που αντανακλά τη φιλοσοφία και τη στόχευση ολόκληρου του φετινού της προγραμματισμού.

«Παρά τα, απότοκα της οικονομικής κρίσης,  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς όπως ολόκληρη η χώρα, οι συνθήκες δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητα και τη δημιουργικότητά μας, αλλά, αντιθέτως, μας κάνουν να πεισμώνουμε και να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο για ακόμα περισσότερους», διευκρίνισε ο διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής, παρουσιάζοντας, το μεσημέρι της Τρίτης, το πρόγραμμα της καινούργιας σαιζόν.

Το χιούμορ είναι ευδιάκριτο στην «εικονογράφηση» του φετινού υλικού προβολής. Στο έντυπο πρόγραμμα, στις αφίσες και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, προβάλλονται μουσικά όργανα κατασκευασμένα από διάφορα φρέσκα λαχανικά και φρούτα.


Ο Στέφανος Τσιαλής.

Ακαδημία Νέων Μουσικών
Η ΚΟΑ παίρνει την πρωτοβουλία για ένα θαρραλέο και μεγαλεπήβολο βήμα, τη δημιουργία μίας Ακαδημίας Νέων Μουσικών. «Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε μουσικούς για την ένταξή τους σε μία επαγγελματική Ορχήστρα, να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα φυτώριο μουσικών ορχήστρας, να τους εκπαιδεύσουμε στο συμφωνικό ρεπερτόριο, να τους προετοιμάσουμε για τη συμμετοχή τους σε ακροάσεις διεθνούς κλίμακας και να τους προσφέρουμε μία πρώτη εργασιακή εμπειρία. Όλοι οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία Ορχήστρα Νέων η οποία, στο τέλος της περιόδου, θα δώσει μία συναυλία από κοινού με την ΚΟΑ», ανέφερε ο κ. Τσιαλής.

Έμφαση στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο 

Η Ακαδημία δημιουργείται στο πλαίσιο του, ιδιαιτέρως ενισχυμένου τα τελευταία χρόνια, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου της ΚΟΑ που προβλέπει ακόμα:

1. «Ανοιχτές Δοκιμές»: Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές δημοτικού παρακολουθούν, για πέμπτη χρονιά, με το σχολείο τους, επιλεγμένες δοκιμές της Ορχήστρας, απολύτως δωρεάν.

2. «Με την τάξη μου στην Ορχήστρα μας»: Μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων και σπουδαστές ωδείων παρακολουθούν συναυλίες, έναντι συμβολικού αντιτίμου 3 ευρώ (για ομαδικές κρατήσεις).

3. «Εισαγωγικές Ομιλίες»: Οι κάτοχοι εισιτηρίων έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν τον δωρεάν πρόλογο που κάνει ένας διακεκριμένος μουσικός ή μελετητής στα έργα κάθε συναυλίας, τρία τέταρτα πριν την έναρξή της.

4. «Δικαίωμα στη Μουσική»: Βασικός πυλώνας του εκπαιδευτικού και κοινωνικού  έργου τα δύο προηγούμενα χρόνια, χάρη στην πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

5. «Εργαστήριο για χάλκινα πνευστά»: Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται σχετικά σεμινάρια από κορυφαίους μουσικούς της ΚΟΑ

6. «(Επι)μένοντας Κυκλάδες»: Συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις για τους μόνιμους κατοίκους των πανέμορφων Κυκλάδων, με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των τοπικών φορέων.

7. «10 χρόνια Άγονη Γραμμή Γόνιμη»: Γιορτάζοντας τα γενέθλια του γνωστού πια προγράμματος, σχεδιάζοντας φέτος, η ΚΟΑ να «δέσει» σε ισάριθμους νησιωτικούς προορισμούς.

«Η Ορχήστρα αιμορραγεί…»

«Όπλο της ΚΟΑ την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο είναι το πείσμα. Πείσμα κι αισιοδοξία για το καλύτερο, παρά τα άμεσης προτεραιότητας προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα. Το κυριότερο απ’ αυτά ήταν χρόνιο κι έγινε κατεπείγον. Αφορά στην πλήρωση των, 19 πλέον, κενών θέσεων  μουσικών. Το πρόβλημα διαφαίνεται ότι θα επιδεινωθεί με την επικείμενη συνταξιοδότηση αρκετών συναδέλφων. Η Ορχήστρα αιμορραγεί, ενώ η κάλυψη των αναγκών της με έκτακτους μουσικούς δεν είναι παρά ένα γιατροσόφι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αιμορραγία. Στην απώλεια μόνιμων μουσικών που δεν αντικαθίστανται και πόρων που εξατμίζονται, η ισχνή πλέον επιχορήγησή μας δεν αρκεί ούτε ως παρηγοριά στον άρρωστο.

Ασθενής και παρόλα αυτά οδοιπόρος, η ΚΟΑ αντιμετωπίζει και φέτος τις δυσκολίες ως πρόκληση, ανεβάζει τον πήχη των επιδόσεων και της προσφοράς της και επιμένει να υπερασπίζεται τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, την υψηλή αισθητική, την παιδεία, τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την “ιαματική” αποστολή της Μουσικής», είπε ο διευθυντής της ΚΟΑ, ευχόμενος καλή σαιζόν.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή