Έτοιμοι για εκεχειρία με την Τουρκία δηλώνoυν οι Κούρδοι του PKK

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 14:18
UPD:14:30
EPA

«Είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία ήδη από τώρα», διαβεβαίωσε ο ηγέτης του PKK (Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν) Τζεμίλ Μπαγίκ (φωτ. αρχείου) από το Καντίλ στο βόρειο ιρακινό Κουρδιστάν.

A- A A+

Έτοιμος για εκεχειρία με την Τουρκία δήλωσε ο ηγέτης του PKK (Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν) Τζεμίλ Μπαγίκ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί η σύγκρουση εξαιτίας «της λογικής πολέμου» που ακολουθεί η Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία ήδη από τώρα», διαβεβαίωσε ο κ. Μπαγίκ από το Καντίλ στο βόρειο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Όμως εάν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη λογική του πολέμου, κι άλλα νεκροταφεία θα γεμίσουν και η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε.

«Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε μέσω της πολιτικής και δημοκρατικής οδού να προωθήσουμε τον διάλογο», επεσήμανε ο επικεφαλής της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), στην οποία συμμετέχουν όλα τα αντάρτικα κινήματα. «Όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμπόδισε τη διαδικασία, δεν την πίστεψε ποτέ», κατήγγειλε.

Το 2012, όταν άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και του φυλακισμένου ιδρυτή του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, υπήρξαν ελπίδες για τον τερματισμό της κρίσης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι από το 1984. Όμως, στις 20 Ιουλίου, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και από την οποία σκοτώθηκαν 32 φιλοκούρδοι ακτιβιστές στην πόλη Σουρούτς της Τουρκίας ράγισε την εύθραυστη εκεχειρία.

Ένα παρακλάδι του PKK απάντησε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον φόνο δύο αστυνομικών, «τιμωρητική πράξη» εναντίον της Τουρκίας, την οποία οι Κούρδοι κατηγορούν ότι στηρίζει τους τζιχαντιστές. Σε αντίποινα η Άγκυρα εξαπέλυσε έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» και δεσμεύθηκε να «καταστρέψει» το PKK.

Έκτοτε η νοτιοανατολική Τουρκία, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι Κούρδοι, έχει βυθιστεί στη βία. Σχεδόν 150 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που αποδίδονται στο PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία έχει αυξήσει τις επιδρομές της εναντίον των ανταρτών.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή