Ιράκ: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες σε διαδήλωση

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 22:30
UPD:22:34
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την οικονομική κρίση στην επαρχία, καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καταβάλει μισθούς στους υπαλλήλους της.

A- A A+

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στην πόλη Καλαντίζα, στην επαρχία Σουλεϊμανίγια της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα επεισόδια που ξέσπασαν στην περιοχή είναι τα χειρότερα από το 2011.

Στην πόλη σημειώνονται εδώ και μια εβδομάδα απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την οικονομική κρίση στην επαρχία, καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καταβάλει μισθούς στους υπαλλήλους της.

Οι σημερινές διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια, όταν οι συμμετέχοντες σε αυτή κινήθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚΔΚ) στην Καλαντίζα, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

«Τα πυρά προήλθαν από το ΚΔΚ», ανέφερε το μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Σουλεϊμανίγια, Χαβσάρ Βσιάρ Μοχάμεντ Αμίν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα Γκοράν. «Η διαδήλωση συνεχίζεται και έχει πάρει επικίνδυνη τροπή», πρόσθεσε.

Το μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΚΔΚ, Χαμίντ Καλαντιζάι , διέψευσε ότι μέλη του κόμματος άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και δήλωσε ότι δεν ευθύνεται το κόμμα για τον θάνατο του άνδρα.

«Ενεργήσαμε με μεγάλη υπευθυνότητα», είπε ο κ. Καλαντιζάι. «Υπάρχουν άνθρωποι που υποκινούν τους διαδηλωτές. Ο αριθμός των αστυνομικών δεν επαρκεί για να μας προστατεύσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οικονομική κρίση στο Κουρδιστάν ενέσκηψε στις αρχές του 2014, όταν η Βαγδάτη μείωσε κατά πολύ τη χρηματοδότηση της αυτόνομης περιοχής, κι επιδεινώθηκε λόγω της σύγκρουσης με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει φέρει την τοπική κυβέρνηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για το πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την προεδρία του Μασούντ Μπαρζανί, που θεωρούν ότι επιδεινώνει την κρίση.

Η προηγούμενη πολιτική κρίση στην περιοχή είχε καταγραφεί το 2011, όταν οι πολίτες συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή