Προειδοποίηση Ερντογάν προς τους Κούρδους της Συρίας

«Θα πολεμήσουμε οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 07:47
UPD:08:03
REUTERS/UMIT BEKTAS

«Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου) .

A- A A+

Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποτρέψει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η Άγκυρα όμως βλέπει τη πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.

Πρόσφατα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές στόχους των Σύρων Κούρδων αφότου αψήφησαν την Άγκυρα και πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού. «Αυτό ήταν προειδοποίηση. Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού - η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια - θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Ερντογάν.

Με την παραπάνω δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφίσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον να αποφύγει η Άγκυρα να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τη στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του Ι.Κ..

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμο Kanal 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το PYD ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισούται με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τον Ιούνιο, οι Σύροι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Τελ Αμπιάντ από το Ι.Κ. με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων "καντονίων" των Κούρδων.

«Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω» προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή