Υπο κράτηση Ιρακινός στη Σουηδία για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης

Βιομετρικά διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν προτείνει ο Σουηδός πρωθυπουργός
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 12:27
UPD:12:29
EPA/ROBERT GRANSTROM/TT

Ο Ιρακινός, ο οποίος καταζητούνταν επί δύο ημέρες με την υποψία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση συνελήφθη στην πόλη Μπόλιντεν, στα βορειοανατολικά, χωρίς να προβάλει αντίσταση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας.

A- A A+

Η εισαγγελία της Σουηδίας αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση Ιρακινό ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, καθώς είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας Säpo.

Ο Ιρακινός, ο οποίος καταζητούνταν επί δύο ημέρες με την υποψία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση συνελήφθη στην πόλη Μπόλιντεν, στα βορειοανατολικά, χωρίς να προβάλει αντίσταση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας.

Πρόκειται για τον Μούταρ Μουτχάνα Ματζίντ, 25 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε κέντρο για αιτούντες άσυλο.

Η Σουηδία αύξησε ήδη από την Τετάρτη το εθνικό επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στο επίπεδο 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, σύμφωνα με τη Säpo.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν κατήγγειλε την Πέμπτη την «αφέλεια» των αρχών στο παρελθόν. «Η Σουηδία υπήρξε μάλλον αφελής», σχολίασε ο κ. Λεβέν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ίσως ήταν δύσκολο για εμάς να δεχθούμε ότι στην ανοικτή κοινωνία μας, μεταξύ μας, υπάρχουν άνθρωποι, Σουηδοί πολίτες, που συντάσσονται με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα προτείνει την υιοθέτηση βιομετρικών διαβατηρίων στα σύνορα της περιοχής Σένγκεν.

Ο κ. Λεβέν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως πρόσθεσε ότι η Σουηδία ενδέχεται να επιτρέψει την πιο ευρεία παρακολούθηση των δημόσιων χώρων μέσω καμερών και να δώσει στις αρχές περισσότες εξουσίες να ελέγχουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες, όπως το Skype.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στο φλέγον ζήτημα των Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ι.Κ., κάποιοι εκ των οποίων επιστρέφουν στις πατρίδες τους ριζοσπαστικοποιημένοι και έτοιμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Η Säpo ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδόν 300 άνθρωποι που διαθέτουν σουηδικό διαβατήριο έχουν φύγει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών και περίπου 120 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή