Μουσική βραδιά από τη διεθνή ορχήστρα Brussels Virtuosi

Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 08:05
A- A A+

Το βραβευμένο μουσικό σύνολο Brussels Virtuosi συμπράττει με τον ιδρυτή του, τον διεθνώς βραβευμένο Βέλγο φλαουτίστα Marc Grauwels, την υψίφωνο και πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, και τον διακεκριμένο κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη, για δύο συναυλίες σε μια μοναδική βραδιά, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στις 8 και στις 9.30 το βράδυ.

Η μοναδικής δεξιοτεχνίας και ευελιξίας ορχήστρα Brussels Virtuosi, η οποία δημιουργήθηκε το 1981 και ερμηνεύει σπανιότερο ρεπερτόριο, εμφανιζόμενη ως τρίο, ως κουαρτέτο με φλάουτο ή ως Ορχήστρα Δωματίου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Mozart, Vivaldi, Cimarosa, Doppler, Rachmaninoff και Delibes, υπό τον τίτλο «Concertos Virtuoses et airs d' opera».

«Ουράνιες» ρομαντικές μελωδίες 

Η συναυλία θα ξεκινήσει με την «ουράνια» μελωδία, από το «Μπαλέτο των Μακάριων Πνευμάτων» για φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων, από τον «Ορφέα» του Gluck, καθώς η μουσική χρωματίζει το πέρασμα του ήρωα στα Ηλύσια Πεδία, βλέποντας από απόσταση την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Νίκος Σπανάτης.

Στη συνέχεια, ο Marc Grauwels και ο βιολονίστας και μαέστρος Jean - Frédéric Molard θα παρουσιάσουν - σε πρωτότυπη απόδοση για φλάουτο, βιολί και ορχήστρα εγχόρδων - μια από τις ωραιότερες σονάτες του Ιταλού κλασσικού συνθέτη Cimarosa.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το δημοφιλές «Vocalise» του Rachmaninoff για υψίφωνο και ορχήστρα, όπου ο συνθέτης, επηρεασμένος, ως έφηβος, από τους ύμνους της ορθόδοξης εκκλησίας, συνθέτει αυτό το έργο με ιδιαίτερη αίσθηση, νοσταλγία και σπάνιο ηχόχρωμα.

Βασιλική Καραγιάννη.

Από την ελευθερία του 20ού αιώνα, το κοινό θα μεταφερθεί στο νησί της μάγισσας Alcina, με τη σαγηνευτική μπαρόκ άρια «Sol da te mio dolce amore» του ιππότη Ruggiero, από την όπερα «Orlando Furioso» του Vivaldi, απολαμβάνοντας έναν δεξιοτεχνικό διάλογο μεταξύ του φλάουτου και της φωνής, που μιλά για την αγάπη του ιππότη προς τη μάγισσα Alcina, μια αγάπη που ξόρκια μαγικά τού έχουν επιβάλλει. Με το ρομαντικό έργο του Delibes, «Le Rossignol», αφιερωμένο στο κελάηδημα του αηδονιού, η σοπράνο και το φλάουτο μιμούνται τους ήχους της φύσης, χορεύοντας και σε ρυθμό βαλς.

Τέλος, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο ακόμα φωνητικά έργα του Mozart, την άρια του Ασκάνιο, «Al mio ben mi veggio avanti», από τη μυθολογική πρώιμη όπερα «Ascanio in Alba» για ορχήστρα εγχόρδων και κόντρα τενόρο, όπου ο Ascanio ζητεί από την Αφροδίτη να του επιτρέψει να πλησιάσει την αγαπημένη του, και το υπέροχο ντουέτο του Άννιου και της Σερβίλιας, «Ah perdona al primo affetto», από την όπερα «La Clemenza di Tito», όπου οι νεαροί εραστές ανταλλάσουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Marc Grauwels.

Πληροφορίες

Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου: Φιλελλήνων 27 - Αθήνα. Είσοδος: 12 ευρώ (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή