Βουλή: Αποχώρησαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι από τη συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 17:55
UPD:17:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών.

A- A A+

Αποχώρησαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Με την έναρξη της συζήτησης του ν/σ, που περιλαμβάνει σειρά από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν παραβιάσεις στη διαδικασία και συγκεκριμένα ότι το νομοθέτημα δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν δίνεται η προθεσμία των επτά ημερών ανάμεσα στις δυο συζητήσεις ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο και ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές διατάξεις» διαφορετικών υπουργείων.

Επίσης, καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι ενώ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία, τη μετέτρεψε μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής σε διαδικασία «κατεπείγοντος».

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε προσχηματικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο χρόνος έως την ερχόμενη Τρίτη επαρκεί και ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά θέματα με επείγοντα χαρακτήρα για τα οποία υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν το συντομότερο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταλόγισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «δεν ήρθαν για να συμβάλουν» και σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων με επείγοντα χαρακτήρα και προθεσμίες οι οποίες λήγουν έως το τέλος του έτους, όπως είναι η έκδοση κάρτας για τους ανασφάλιστους».

Κατά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, που προηγήθηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις, όπως η δημιουργία 11 θέσεων ειδικών συνεργατών του υπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, ζήτησε να γίνει η συζήτηση σε δυο φάσεις με επτά ημέρες διαφορά.

Για «συνοθύλευμα τροπολογιών οκτώ υπουργείων που "θάβει" σημαντικές ρυθμίσεις για την υγεία» έκανε λόγο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

Σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη διαδικασία έθεσαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και της Ένωσης Κεντρώων Τάσος Μεγαλομύστακας που παραμένουν όμως στις εργασίες της Επιτροπής.

Να προχωρήσει η συζήτηση ζήτησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι είχε συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων να συζητηθεί το νομοσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και εν συνεχεία άλλαξε στάση.

Να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς. Εξέφρασε έκπληξη για την οξύτητα που προέκυψε και ανέφερε ότι το κλίμα στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν τελείως διαφορετικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν προχωρήσει η διαδικασία, υπάρχει έδαφος για διορθώσεις και θετικές παρεμβάσεις, ενώ τόνισε ότι το βασικό πνεύμα του νομοσχεδίου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις βουλευτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή