Προσεδάφιση στην Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, σχεδιάζει η ΝASA

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 15:14
UPD:15:14
NASA/JPL-Caltech/John.S.Howard

O λόγος που η NASA εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική όσον αφορά στην Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται πρώτα να γίνει έρευνα με μια πρώτη αποστολή πριν αποφασιστεί εάν είναι καλή ιδέα η αποστολή οχήματος προσεδάφισης ή όχι.

A- A A+

Τον Νοέμβριο, σε δημοσίευμά του, το Ars Technica είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια αποστολής της NASA στην Ευρώπη, φεγγάρι του Δία. Η πρόταση προϋπολογισμού του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας το 2016 περιλαμβάνει 1,63 δισ. για πλανητικές επιστήμες, εκ των οποίων 175 εκατ. προορίζονται για την «Jupiter Europa clipper mission», με προοπτική εκτόξευσης το 2022.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε νέο δημοσίευμα, το σχέδιο του προϋπολογισμού πάει ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι η αποστολή θα περιλαμβάνει ένα σκάφος σε τροχιά με σκάφος προσεδάφισης (lander) – κάτι που, όπως υπογραμμίζει το Ars Technica, σημαίνει ότι...είναι παράνομο να πάει σκάφος στην Ευρώπη χωρίς να έχει μαζί του σκάφος προσεδάφισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη ΝΑSA παρέχει 19,2 δισ. μέσα στο οικονομικό έτος 2016, περίπου 700 εκατ. παραπάνω από όσα ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια πρωτοφανή «ψήφο εμπιστοσύνης» από το Κογκρέσο στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μπορεί η αποστολή στον Άρη να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη NASA, ωστόσο στο Κογκρέσο υπάρχουν στελέχη, όπως ο Τζον Κάλμπερσον, επικεφαλής της αρμόδιας υποεπιτροπής για τη διαστημική υπηρεσία, που θεωρούν ότι το παγωμένο φεγγάρι του Δία έχει ιδιαίτερη σημασία και στηρίζουν τη συγκεκριμένη προοπτική. Η NASA άρχισε πρόγραμμα για την Ευρώπη μέσα στο οικονομικό έτος 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία ζήτησε για το 2016 30 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα αυτό, για να λάβει το εξαπλάσιο ποσό.

Όπως εξηγεί στο Ars ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο λόγος που η NASA εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική όσον αφορά στην Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται πρώτα να γίνει έρευνα με μια πρώτη αποστολή πριν αποφασιστεί εάν είναι καλή ιδέα η αποστολή οχήματος προσεδάφισης ή όχι.

Προτεινόμενα για εσάς