Γιάννης Κότσιρας: «Ζούμε την εποχή της πολιτικής υποκρισίας και ανικανότητας…»

Ο ερμηνευτής μιλά με αφορμή τη μουσική παράσταση «…Παραγγελιά!»
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 09:05
UPD:11:42
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Σε ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχει τολμήσει, ο ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας δίνει την ευκαιρία στο κοινό να του ζητήσει όποιο τραγούδι θέλει να ακούσει, και μας μιλά για τη μουσική παράσταση, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «…Παραγγελιά!».

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι, σε αυτή τη χειμωνιάτικη μουσική τους συνεύρεση, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, με τη συντροφιά της Παυλίνας Βουλγαράκη, προτρέπουν το κοινό να κάνει τη δική του «…Παραγγελιά!», στο γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα που παρουσιάζουν, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 10.30 το βράδυ.

Η ιδιαίτερη ικανότητά των δύο καλλιτεχνών να «παντρεύουν» το ροκ με το λαϊκό, τον ηλεκτρικό ήχο με τη μελωδία και τον λυρισμό, η ευκολία τους να φλερτάρουν με το διαφορετικό και να «αναγεννούν» αγαπημένα τραγούδια με δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος είναι τα συστατικά αυτής της εκρηκτικής τους επανένωσης.

Ενθουσιασμένος με τη συνεργασία, ο Γιάννης Κότσιρας μιλά για αυτές διαδραστικές μουσικές παραστάσεις αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα, ενώ κάνει τη δική του «παραγγελιά».

Μιλήστε μας για την πρωτότυπη μουσική παράσταση που παρουσιάζετε.

Η «Παραγγελιά» είναι, ίσως, ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, που έχω τολμήσει. Η δυσκολία, φυσικά, προκύπτει από την ίδια την ιδέα της ελεύθερης επιλογής τραγουδιών, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, από τον κόσμο. Αυτό, για να πετύχει, χρειάζεται τεράστια προετοιμασία πριν την έναρξη, αλλά και τεράστια ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε, μέσα από τις επιλογές του κόσμου, να δημιουργούμε, εκείνη τη στιγμή, κάθε φορά, ένα ολοκληρωμένο καινούριο πρόγραμμα με ροή και δέσιμο, σαν να ήταν έτοιμο από πριν, ώστε να μη χαλάσει τη διάθεση της στιγμής. Είναι ό,τι πιο δύσκολο και, ταυτόχρονα, ό,τι πιο διασκεδαστικό και διαδραστικό έχω κάνει μέχρι στιγμής.

Πείτε μας μερικά από τα τραγούδια, που μπορεί να επιλέξει το κοινό από το «Μενού».

Η ποικιλία είναι τεράστια. Έχουμε ετοιμάσει μία λίστα από περίπου 80 τραγούδια όλων των ειδών και των ηχοχρωμάτων, η οποία θα βρίσκεται στα τραπέζια. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η μία έχει ελαφρά και ελαφρολαϊκά τραγούδια, από το “Σου σφυρίζω” μέχρι το “Φίλε έλα απόψε που πονάω”. Η άλλη έχει έντεχνα και ροκ τραγούδια, από το “Ρίτα Ριτάκι” έως το “Δημοσθένους λέξις”. Και η τρίτη έχει λαϊκά τραγούδια, όπως το “Απορώ” ή το “Πριν χαθεί το όνειρό μας”. Τεράστια ποικιλία, που, όμως, επειδή ποτέ δεν καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, έχουμε προνοήσει και για μία δυνατότητα να επιλέγει ο κόσμος και τραγούδια εκτός λίστας. Και αν το ξέρουμε, το παίζουμε...

Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε πως κάνουν ένα τραγούδι διαχρονικά αγαπημένο στον κόσμο;

Τρία θεωρώ πως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού, που μένει στα χρόνια. Η ποιότητά του, η ειλικρίνειά του ακόμη και στην απλότητα και, για κάποια άλλα, το αν λένε σημαντικά πράγματα. Ερευνώντας, όλα αυτά τα χρόνια, το ελληνικό τραγούδι, νιώθω πως αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, που έχουν τα τραγούδια που μένουν. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που συνεργάζεστε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.

Η συνεργασία με τον Λαυρέντη είναι μια ευτυχής συγκυρία, κάθε φορά. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινή μας αισθητική απέναντι στο τι εννοούμε καλό τραγούδι. Όταν, λοιπόν, αυτό συνδυάζεται με τον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία αγάπη, παράγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Απόλυτα ταιριαστό και απόλυτα διασκεδαστικό.

Κάποιες σκέψεις σας για το δύσκολο παρόν μας;

Ζούμε την εποχή της πολιτικής υποκρισίας και ανικανότητας. Το είχα πει και παλαιότερα πως οι πολιτικοί μας είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, είναι πολύ κατώτεροι του λαού, που καλούνται να κυβερνήσουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους κυβερνήτες, αλλά και στους αντιπολιτευόμενους. Διανύουμε την περίοδο με το πιο ανόητο και ανίκανο πολιτικό προσωπικό, που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα. Και, δυστυχώς, σε μια συγκυρία, όπου οι εσωτερικές και διεθνείς καταστάσεις απαιτούν στρατηγική, όραμα και θάρρος. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε όλα αυτά. Μεγαλύτερο από το οικονομικό.

Πώς έχει επιδράσει η κρίση στον χώρο σας;

Έχει επηρεάσει, κυρίως, σε δύο επίπεδα: στην απογοήτευση και στη μαζική κατάθλιψη που καλούμαστε να πολεμήσουμε μέσα από τα τραγούδια μας και, ταυτόχρονα, στο να μπορούμε να δημιουργούμε παραγωγές με ελάχιστα χρήματα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το παραπάνω. Έχουμε αντιπάλους όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οικονομική ανέχεια και το ίδιο το κράτος, που, εδώ και χρόνια, αντί να αντιμετωπίζει το πολιτιστικό προϊόν της χώρας ως εξαγώγιμο και παραγωγικό κομμάτι, το αντιμετωπίζει ως εχθρό και, κυρίως, ως ένα αδέσποτο σκυλί που χιμάει επάνω του σαν σμήνος από τσιμπούρια και παράσιτα. Αυτό δεν έχει μέλλον, ούτε και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ούτε για τους ίδιους, ούτε για τη χώρα, ούτε για τον πολιτισμό.

Τι «παραγγελιά» θα κάνατε στους πολιτικούς της χώρας μας;

Ένα εκπληκτικό λαϊκό τραγούδι του Πάνου Γαβαλά και του Κώστα Βίρβου: το «Μακριά μου να φύγεις».

Μια ευχή σας;

Η ευχή μου, πάντα, έχει τρεις παραμέτρους. Είναι, ίσως, κοινότυπη, αλλά, πιστέψτε με, όσο μεγαλώνω, την αντιλαμβάνομαι όλο και πιο ουσιαστική και επίκαιρη. Υγεία, ειρήνη και ελευθερία.

YIANNIS MARGETOUSAKIS

Και ένας αγαπημένος σας στίχος;

Είναι ένας στίχος του αγαπημένου μου Άρη Δαβαράκη, από τον πρώτο μου δίσκο:

«Ζωή είναι ζωή μου η ζωή,

πονάει, πονηρεύει, προχωράει,

μα ως την τελευταία αναπνοή,

παλεύει μια ζωή, για ό,τι αγαπάει».

Συντελεστές

Επί σκηνής, οι μουσικοί: Άκης Κατσουπάκης (ενορχήστρωση, πιάνο), Άκης Αμπράζης (μπάσο), Κώστας Μιχαλός (κιθάρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Φίλιππος Σπυρόπουλος (τύμπανα), Άκης Γαβαλάς (τύμπανα), Steve Tesser (κιθάρα). Τους φωτισμούς επιμελείται ο Ανδρέας Κούρτης και τον ήχο οι Γιώργος Καραγιαννίδης και Στρατής Καραδημητράκης.

Πληροφορίες

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφ. Συγγρού 143 -  Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: φιάλη: 140 ευρώ,  κρασί: 70 ευρώ, ελάχιστη τραπέζι: 30 ευρώ, ποτό στο μπαρ: 15 ευρώ, δεύτερο στο τραπέζι: ποτό: 12 ευρώ, μπύρα: 8 ευρώ, κρασί: 7 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή