Π. Κουρουμπλής: Οι οκτώ άξονες της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 23:34
UPD:23:39
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τα κόμματα και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης σε διάλογο και συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και βελτίωση σημείων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τους άξονες της μεταρρύθμισης στις σχέσεις κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο 1ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τα κόμματα και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης σε διάλογο και συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και βελτίωση σημείων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Υπογράμμισε δε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο με τριετή ορίζοντα, τα οκτώ κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα εξής:

1.Ευέλικτη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με σαφείς όρους που θα προσδιορίζουν τις αρμοδιότητες προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις με στόχο την πραγματική απελευθέρωση δυνάμεων αποκέντρωσης.

2. Διατομεακός - Διϋπουργικός συντονισμός. Συμμετοχή αναπτυξιακών υπουργείων στο σχεδιασμό αποκέντρωσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν.

3. Σταδιακή αποκατάσταση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), με κύριο σκοπό την ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης κονδυλίων από αυτήν.

4. Ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Επικράτεια.

5. Αρτιότερη οργάνωση των δήμων και ενθάρρυνσή τους να ιεραρχήσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητές τους, να εκπονήσουν ή να βελτιώσουν τον σχεδιασμό τους ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους.

6. Επιμόρφωση του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού.

7. Κρατικός και εσωτερικός έλεγχος ώστε να προαχθεί η αίσθηση του καθήκοντος της λογοδοσίας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ελέγχου που θα δίνει τη δυνατότητα πιο αμεσο-δημοκρατικής λειτουργίας και δυνατότητας συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.

8. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μιχελάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή