Τελευταία ευκαιρία για επικοινωνία με το Philae στον κομήτη 67P

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 02:02
UPD:02:02
A- A A+

Toυ Κώστα Δεληγιάννη

Το τελευταίο «παράθυρο» επικοινωνίας με το ρομπότ Philae, που βρίσκεται στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να το θέσουν ξανά σε λειτουργία.

Το Philae προσεδαφίσθηκε στον κομήτη τον Νοέμβριο του 2014, όταν απελευθερώθηκε από το διαστημόπλοιο Ροζέτα με το οποίο έφτασε μαζί στον Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Χρησιμοποιώντας το Ροζέτα σαν αναμεταδότη για την αποστολή δεδομένων στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη, καθώς το διαστημόπλοιο πετά σε μικρή απόσταση από τον κομήτη, έχει σταματήσει να δίνει σημεία «ζωής» από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι επιστήμονες έχουν διορία μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το ρομπότ, όταν μαζί με τον κομήτη θα βρίσκεται ακόμη σε απόσταση μικρότερη από 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, η θερμοκρασία του βράχου αναμένεται να πέσει κάτω από τους -51 βαθμούς Κελσίου, το ελάχιστο όριο στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Η πρώτη απόπειρα επικοινωνίας έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι επικεφαλής της αποστολής Ροζέτα έστειλαν στο Philae την εντολή να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που θα απομακρύνει τη σκόνη από τα φωτοβολταϊκά του πάνελ, ώστε να αρχίσουν να παράγουν ρεύμα από τον Ήλιο.

Πάντως, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως αυτή η απόπειρα επικοινωνίας, όπως και όσες ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, είναι πιθανό να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. «Σίγουρα πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν, από τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος. «Το πιο πιθανό είναι να μην ξαναλειτουργήσει το ρομπότ».

Ακόμη πάντως κι αν το Philae δεν ενεργοποιηθεί ξανά, έχει ήδη καταφέρει να περάσει στην ιστορία, κατ’ αρχάς γιατί έγινε το πρώτο σκάφος που κατάφερε ο άνθρωπος να προσγειώσει σε έναν κομήτη. Επιπλέον, εντόπισε στην επιφάνεια του κομήτη αρκετά οργανικά μόρια, ανάμεσα στα οποία και τέσσερις οργανικές ενώσεις που δεν έχουν ανιχνευθεί ποτέ ξανά σε έναν τέτοιο διαστημικό βράχο.

Μαζί με το Ροζέτα, στόχος του Philae ήταν να εξετάσει τον 67Ρ που, όπως και οι υπόλοιποι κομήτες, αποτελεί απομεινάρι από την εποχή δημιουργίας του ηλιακού συστήματος. Κάτι που κάνει πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως ανάλογοι κομήτες και αστεροειδείς, που έπεσαν στη Γη, μετέφεραν στον πλανήτη μας νερό και βασικά «συστατικά» για την εμφάνιση ζωής.

Προτεινόμενα για εσάς