Διαξιφισμοί Κλίντον - Σάντερς σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 10:46
UPD:12:26
REUTERS/MIKE SEGAR

Η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε την υλοποίηση των φιλόδοξων προτάσεών του Σάντερς, ενώ χαρακτήρισε άδικη την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της, ενώ από την πλευρά του ο Σάντερς, κατηγόρησε την συνυποψήφιά του ότι εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο.

A- A A+

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν η Χίλαρι Κλίντον και ο συνυποψήφιός της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς στη διάρκεια ντιμπέιτ, το οποίο και ανέδειξε τις διαφορές των δύο υποψηφίων σε μία σειρά θεμάτων, όπως η υγεία και η χρηματοδότηση της κολεγιακής εκπαίδευσης.

Η Χίλαρι Κλίντον αμφισβήτησε την υλοποίηση των φιλόδοξων προτάσεών του Σάντερς, ενώ χαρακτήρισε άδικη την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της, ενώ από την πλευρά του ο Σάντερς, κατηγόρησε την συνυποψήφιά του ότι εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι η πρόταση του Σάντερς για υιοθέτηση του συστήματος “single-payer” στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο τις αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare) χαρακτηρίζοντάς την, μεγάλο λάθος. Αναφορικά με το σχέδιο Σάντερς για δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση, τόνισε ότι είναι πολύ ακριβό οικονομικά, για να είναι ρεαλιστικό.

EURONEWS

«Μπορώ να κάνω τα πράγματα που υπόσχομαι. Δεν δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να κρατήσω» τόνισε επίσης η Κλίντον.

Ο Σάντερς από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν θα διαλύσει το σύστημα Obamacare, αλλά θα το επεκτείνει, ισχυριζόμενος ότι είναι πολλές οι χώρες που διαθέτουν συστήματα παροχής υγείας για όλους (universal healthcare). Για την πρόταση του, σχετικά την απαλλαγή καταβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, δήλωσε ότι αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την επιβολή φόρου στα κέρδη της Wall Street. «Η μεσαία τάξη διέσωσε τη Wall Street, όταν το χρειάστηκε. Τώρα είναι η ώρα της Wall Street να βοηθήσει τη μεσαία τάξη» σημείωσε.

Τεσσέρις ημέρες πριν από την προκριματική εκλογική διαδικασία στο Νιου Χάμσαϊρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σάντερς, έναν γερουσιαστή από το γειτονικό Βερμόντ να προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι της Κλίντον, μετά το ελάχιστο προβάδισμά της, στην Αϊόβα, την περασμένη Δευτέρα.

Ο Σάντερς κατηγόρησε την Κλίντον ότι εκπροσωπεί «το σύστημα» ενώ ο ίδιος είπε ότι εκπροσωπεί «τον μέσο εργαζόμενο Αμερικανό». Παράλληλα, υποστήριξε ότι λαμβάνει συνεισφορές για τον εκλογικό της αγώνα, από χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street, αλλά και χρηματικά ποσά για ομιλίες της από την Goldman Sachs.

REUTERS/MIKE SEGAR

Η Κλίντον χαρακτήρισε τις καταγγελίες Σάντερς, ως μια «καλοστημένη μηχανή λάσπης» ισχυριζόμενη ότι ποτέ δεν άλλαξε μία άποψή της ή μία ψήφο της, για ένα ζήτημα, σε αντάλλαγμα για την αποδοχή χορηγιών. «Αρκετά! Αν έχεις κάτι να πεις, να το πεις ευθέως» είπε η Κλίντον απευθυνόμενη στον συνυποψήφιο της. Παράλληλα, αμφισβήτησε την καταγγελία Σάντερς ότι η ίδια εκπροσωπεί το σύστημα, τονίζοντας ότι «είναι διασκεδαστικό» να κατηγορείται «μία γυναίκα, που διεκδικεί για πρώτη φορά, την προεδρία των ΗΠΑ, ως το σύστημα».

Οι δύο συνυποψήφιοι συγκρούστηκαν επίσης, γύρω από την προοδευτικότητα των ιδεολογικών τους τοποθετήσεων, καθώς ο Σάντερς υποστήριξε ότι θα ηγηθεί μιας «πολιτικής επανάστασης» ενώ η Κλίντον αμφισβήτησε την ικανότητά του, να περάσει προτάσεις από ένα ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενο Κογκρέσο. «Προοδευτικός, είναι αυτός που σημειώνει πρόοδο» σχολίασε με καυστικό τρόπο, η Κλίντον, ενώ επιτέθηκε στις δικές του θέσεις κατά του νομοθετικού πλαισίου που είναι γνωστό ως “Brady bill” (1993) το οποίο επέβαλε ομοσπονδιακούς ελέγχους ποινικού μητρώου, πριν την αγορά όπλων. «Εάν είναι να μιλήσουμε για ετικέτες, δεν νομίζω ότι είναι προοδευτικό να ψηφίζει κάποιος πέντε φορές κατά του Brady bill» τόνισε η Κλίντον.

Ο Σάντερς επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην επιτεθεί στην Κλίντον για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των e-mail της, αλλά και ενός ιδιωτικού server, την περίοδο που η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Δεν θα το πολιτικοποιήσω» σχολίασε.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή