Νότης Μαυρουδής: «…αν εξασθενήσουν οι τέχνες, αυτή η χώρα θα χάσει το οξυγόνο της»

Ο συνθέτης - κιθαριστής μιλά με αφορμή τις συναυλίες του στο Half Note
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 09:40
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, ο συνθέτης - κιθαριστής Νότης Μαυρουδής ενώνει και πάλι τις δυνάμεις του με τη Νένα Βενετσάνου, και μας μιλά για τις δύο μοναδικές συναυλίες τους, με τίτλο «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…», στο Half Note Jazz Club, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το βράδυ.

Ερχόμενος να δράσει, με την καλλιτεχνική του συντροφιά επί σκηνής, ως βάλσαμο για τον νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξει τη βαθύτερη ομορφιά της μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και της παρακμής, ο Νότης Μαυρουδής μιλά για αυτές τις δύο βραδιές, για τους συνεργάτες του και για την προσφορά της τέχνης.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…»;

Υποδηλώνει μια ποιητική φράση του στιχουργού Τάσου Σαμαρτζή, η οποία έχει σχέση με το νυχτερινό τοπίο στις αισθήσεις μας. Ανέκαθεν, το στοιχείο της νύχτας υπήρξε επίκεντρο προσοχής στην ποίηση και στην τραγουδιστική δημιουργία. Οι κιθάρες, η φωνή της Βενετσάνου, οι μελωδίες των τραγουδιών μου, της Νένας, του Χατζιδάκι διαθέτουν συγκοινωνούντα δοχεία με τα στοιχεία της νύχτας!

Οι ιστορίες με φόντο τη νύχτα και τις αισθήσεις που απορρέουν από αυτήν μας οδηγούν σε ατραπούς της ψυχής με κοινές συνισταμένες. Δεν είναι μόνο δικές μας ανάγκες, αλλά ενός ολόκληρου κόσμου. Η νύχτα διαθέτει αμέτρητες σελίδες ερωτικές, κοινωνικές, αισθητικές. Πολλές τέτοιες σελίδες θα συναντάμε στο οπλοστάσιο της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού διαχρονικά.

Ποιο θα είναι το μουσικό σύμπαν αυτών των δύο συναυλιών;

Να συνδεθούμε με τον “ειδικό” χώρο του Half Note, έναν καλλιτεχνικό χώρο που έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση, με καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Έχω την εντύπωση πως το ακροατήριό του είναι από εκείνα, που ακούνε με υψηλό κριτήριο. Εμείς, πάντως, έχουμε να παρουσιάσουμε πολλές μουσικές προκλήσεις προς το κοινό.

Το όλο πρόγραμμα θα στηριχθεί σε συνθέσεις, ως επί τω πλείστον, δικές μου, της Νένας και του Μάνου Χατζιδάκι, τα τραγούδια του οποίου, όπως είναι γνωστό, έχει δισκογραφήσει η Νένα, υπό τις οδηγίες του. Όμως, θα υπάρχουν και άλλα “κρυφά” τραγούδια. Επίσης, η αφεντιά μου, με τον κιθαριστή συνεργάτη μου Γιώργο Τοσικιάν, θα παίξουμε κομμάτια από τη Λατινική Αμερική, που είναι εντυπωσιακά. Το πρόγραμμά μας περιέχει πολλή κιθάρα, πολλή Βενετσάνου και πολλή μελωδική - στιχουργική πανδαισία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/STR
Τι σας ενώνει με τη Νένα Βενετσάνου;

Έχουμε κοινό τόπο! Παραπλήσιες σκέψεις. Κοινούς στόχους στην τέχνη του ελληνικού τραγουδιού. Μας συνδέει, από παλιά, η δισκογραφία. Από παλιά, οι κοινές εμφανίσεις. Νομίζω πως, αν και η Νένα υποστήριζε κάποια ομάδα, θα ήταν και αυτή ΑΕΚτζού… Μας ενώνουν κοινές ευαισθησίες γύρω από ό,τι μας περιβάλλει και μας θυμώνει. Έχουμε να παίξουμε μαζί 25 ολόκληρα χρόνια και, τώρα, ξανασμίξαμε και το χαιρόμαστε.

Εκτός από βάλσαμο, τι άλλο μπορεί να προσφέρει η τέχνη  σε αυτήν τη δύσκολη εποχή που περνάμε;

Οι τέχνες δεν έπαψαν να είναι σπουδαίο βάλσαμο για τον κόσμο, αλλά και… αφροδισιακό! Εξαρτάται από τον αποδέκτη. Πάντως, η εποχή μας έχει κάθε λόγο να εξαρτάται ψυχικά - συναισθηματικά από τις τέχνες στο σύνολό τους. Μια βόλτα στα θέατρα, στις συναυλίες, σε διαλέξεις, ακόμα και σε Μουσεία, θα πείσει πως δεν ξεπουλήθηκαν όλα στο κακό - φτηνό θέαμα, στα αγοραία τραγούδια κ.λπ.

Έστω δίχως να υπάρχει πλέον οργανωμένη δισκογραφία, ο κόσμος προσπαθεί με άλλους τρόπους να γνωρίζει τραγουδοποιούς και νέα τραγούδια. Σήμερα, με προπομπό το ίντερνετ και τα παράγωγά του, ο κόσμος - έστω μεγάλη μερίδα του - αναζητεί τη λύτρωση από έναν γενικότατο εμπαιγμό του κράτους και των φορέων του, οι οποίοι, χρόνια τώρα, έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για Παιδεία και Πολιτισμό.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι τέχνες σήμερα λοιπόν; Ό,τι πάντα. Να καταγγέλλουν, να σε ευαισθητοποιούν, να σε εμπλέκουν με όνειρα, να σου προτείνουν γόνιμους δρόμους, να σου θυμίζουν, να σε ταξιδεύουν, να σε κάνουν να επικοινωνείς με τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω πως, αν εξασθενήσουν οι τέχνες, αυτή η χώρα θα χάσει το οξυγόνο της.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17 - Μετς, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ (Α΄ ζώνη), 20 ευρώ (Β΄ ζώνη), 15 ευρώ (μπαρ). Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: halfnote.gr και viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή