Ερντογάν: Νόμιμη άμυνα οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 12:57
UPD:15:57
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/HANDOUT
A- A A+

Η Τουρκία δρα σε συνθήκες «νόμιμης άμυνας» κατά των Κούρδων μαχητών και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες νόμιμης άμυνας. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει, ή να παρεμποδίσει, το δικαίωμα νομίμου αμύνης της Τουρκίας απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να πολεμήσει τις απειλές προς τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, στη Συρία και σε όποιο άλλο σημείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ριζώσει αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να πραγματοποιεί κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Δεν παρέλειψε να ψέξει τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει άμεσα, για την «έλλειψη ειλικρίνειας» που επιδεικνύουν απέναντι στις ανησυχίες του τουρκικού λαού σχετικά με τη δράση των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Η αμερικανική υποστήριξη προς το κίνημα YPG, ένοπλο βραχίονα του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που μάχεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό πρόσκειται στο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, που από τη δεκαετία του ’80 διεξάγει ένοπλο αγώνα στο έδαφος της Τουρκίας για την ανεξαρτησία.

Την τελευταία εβδομάδα, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπεί θέσεις του YPG στα περίχωρα του Αζάζ, εντός της Συρίας και κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, εντός της ημέρας, 21 ύποπτοι για την επίθεση στην Άγκυρα θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας, ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν εάν θα τους παραπέμψουν, ή θα τους αφήσουν ελεύθερους.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή