Να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους για συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής ζητεί η Β. Θάνου

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 17:43
UPD:17:51
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η κ. Θάνου υπογραμμίζει ότι η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της με αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016,  στην οποία τόνιζε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους για να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής ζητεί από τους Δικηγορικούς Συλλόγους η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, στις 18 Μαρτίου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό η Δικαιοσύνη, τη στιγμή που έχουν συμπληρωθεί 30 μήνες προσωρινής κράτησης.

Παράλληλα, η κ. Θάνου υπογραμμίζει ότι η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της με αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016,  στην οποία τόνιζε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου, ζητώντας να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη.

«Ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηγόρων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικασίμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η κ. Βασιλική Θάνου επισημαίνει ακόμη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να μεριμνήσει για να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα για την εκδίκαση όχι μόνο της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων υποθέσεων όπου υπάρχουν προφυλακισμένοι ή κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Η ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου

«Μετά τον θόρυβο, ο οποίος έχει προκύψει, εξαιτίας της αποφυλάκισης του εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», Γ. Ρουπακιά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:

Κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ. 1-3 π.κ.) και μετά την απολογία του, στα πλαίσια διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 10/15-10- 2013 ένταλμα του ανακριτή Αθηνών, του ν. 4022/2011.

Περαιτέρω, κατά του ιδίου ως άνω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα και μετά την απολογία του, στα πλαίσια της διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 15/21-9-2013 ένταλμα του ανακριτή Πειραιά. Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού εντάλματος, κρατήθηκε προσωρινά, μέχρι την 18-3-2015, οπότε συμπληρώθηκε ο μέγιστος προβλεπόμενος χρόνος προσωρινής κράτησης του 18μήνου και στη συνέχεια κρατήθηκε, σε εκτέλεση του προαναφερθέντος υπ' αριθμ. 10/2013 εντάλματος του ανακριτή Αθηνών. Με το υπ' αριθμ. 1448/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης, όσον αφορά το ένταλμα αυτό, για έξι ακόμη μήνες, δηλ. μέχρι 18-3-2016.

Δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της προσωρινής κράτησης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν υπάρχει, διότι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και κατά συνέπεια η προσωρινή κράτηση δεν δύναται να υπερβεί το ένα έτος (μέχρι 18-3-2016), ενώ ήδη είχε συμπληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, το 18μηνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Η μόνη δυνατότητα που είχε το Συμβούλιο Εφετών (και αυτό έπραξε) ήταν, με το υπ' αριθμ. 260/2016 Βούλευμα, να διατάξει όπως, μετά την συμπλήρωση του ως άνω ορίου της προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισμού στην κατοικία του, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα εξόδου μόνο για την μετάβασή του στο Δικαστήριο, κατά τις ημέρες των δικασίμων, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δίκη της «Χρυσής Αυγής» άρχισε να διεξάγεται στις 20 Απριλίου 2015. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους.

Βεβαίως, μετά την έναρξη της αποχής των Δικηγόρων, έχει διακοπεί εκ του λόγου αυτού, η περαιτέρω συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα Εφέτης απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτησή της (έλαβε αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016), με την οποίο υπογράμμισε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηγόρων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικασίμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο:

α) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

β) η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή