Μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο εφετείο Αθήνας ζητεί εκ νέου ο δήμος Κορυδαλλού

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 00:29
UPD:00:39
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο δήμος τονίζει ότι η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και, παρά το γεγονός ότι στο εφετείο Αθηνών διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε νέα αίθουσα, η μεταφορά της δίκης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα . 

A- A A+

Το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στο Εφετείο της Αθήνας, επαναφέρει εκ νέου με ανακοίνωσή του ο δήμος Κορυδαλλού, με αφορμή την παρέμβαση για το θέμα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, τη Δευτέρα.

Ο δήμος τονίζει ότι η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και, παρά το γεγονός ότι στο εφετείο Αθηνών διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε νέα αίθουσα, η μεταφορά της δίκης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα . 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Κορυδαλλού: 

«Εδώ και έντεκα μήνες, από τον Μάρτιο 2015, ο Δήμος Κορυδαλλού, σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, οι Δήμοι της περιφέρειας Πειραιά, μαζικοί φορείς, ζητήσαμε σε όλους τους τόνους την μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από την δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Όπως επανειλημμένα τονίσαμε, τόσο στις επαφές μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και στα γραπτά μας υπομνήματα προς το Συμβούλιο Εφετών, από κοινού με την πολιτική αγωγή και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, η δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για την διεξαγωγή μιας από τις σημαντικότερες δίκες της μεταπολίτευσης. Η ακαταλληλότητα δεν αφορά μόνο στην τεράστια αναστάτωση που προκαλεί στην τοπική κοινωνία. Δεν αφορά μόνο στον συμβολισμό του τόπου διεξαγωγής, λίγα μέτρα από τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Αφορά στις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, παράγοντα που έρχεται να προστεθεί στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης αλλά και στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα πραγματοποιούνται και άλλες δίκες.

Η δημοτική αρχή του Κορυδαλλού έχει αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τόσο τις δημοκρατικές της ευαισθησίες, όσο και ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα αποκλειστικά τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει την αυτοδιοίκηση. Γι αυτό και από την πρώτη στιγμή κατέθεσε πολύ συγκεκριμένη πρόταση για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών. Χάρη στις συνεχείς πιέσεις της, διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε από τον Νοέμβριο 2015 ΝΕΑ αίθουσα στο Εφετείο, με δημόσιες δαπάνες. Η αίθουσα είναι ήδη έτοιμη, κόστισε 60.000 ευρώ και κατασκευάστηκε από την ΚτΥΠ. ΑΕ (διάδοχος ΟΣΚ & ΔΕΠΑΝΟΜ) μετά από ανάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Παρασκεύοπουλος δεσμεύθηκε ότι η αίθουσα αυτή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρά το γεγονός αυτό, η μεταφορά της δίκης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ έως σήμερα! Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα έχουμε γίνει θεατές μιας συνεχούς διελκυστίνδας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στο δικαστικό σώμα.

Επομένως, δεν μπορεί σήμερα κανένας να παριστάνει τον έκπληκτο για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, να δικαιολογεί την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και να επικαλείται ελλείψεις αιθουσών.

Μετά και από την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο να προχωρήσει ΣΗΜΕΡΑ -έστω και μετά από αυτή την ντροπιαστική για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, αλλά όχι μη αναμενόμενη εξέλιξη- να ορίσει τη νέα, έτοιμη αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών, ως αίθουσα διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατάλληλων συνθηκών και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Αρείου άγου Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου με αφορμή την αποφυλάκιση (στις 15 Μαρτίου, λόγω παρέλευσης του 18μήνου) του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, και ειδικά στο Εφετείο Αθηνών, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι, λόγω της πανελλαδικής αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και κάθε άλλης δίκης που υπάρχει η πιθανότητα αποφυλάκισης ή παραγραφής αδικημάτων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή