Τζιχαντιστές του Ι.Κ. σκότωσαν 17 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη Λιβύη

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 06:54
UPD:07:21
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY

Φωτογραφία αρχείου. 

A- A A+

Μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη, αποκεφάλισαν 11 μέλη μιας τοπικής δύναμης ασφαλείας και σκότωσαν άλλα έξι πριν υποχωρήσουν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες.

Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται το χάος και την έλλειψη κεντρικής εξουσίας στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία τέσσερα χρόνια και πλέον μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Μαχητές που δηλώνουν πίστη στο Ι.Κ. έχουν καταλάβει τη Σύρτη και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναψντίον πολλών άλλων πόλεων.

Οι συγκρούσεις στη Σαμπράτα ξέσπασαν όταν τοπικές δυνάμεις, αποτελούμενες από άλλοτε αντάρτες που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι, το 2011, επιτέθηκαν σε θέσεις του Ι.Κ., 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Αργά χθες η λεγόμενη δύναμη Αποτροπής, μια δύναμη με έδρα την Τρίπολη που διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις Λίβυους, στελέχη του Ι.Κ., σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και τον διοικητή των τζιχαντιστών στη Σαμπράτα Μοχάμεντ Σάαντ Αλτατζούρι.

Μια πηγή στην πόλη Ζιντάν ανέφερε πως οι αρχές συμφώνησαν να προσφέρουν βοήθεια σε πέντε μέλη της δύναμης ασφαλείας της Σαμπράτα, κάτι που ενδέχεται να σηματοδοτεί πως οι δύο πόλεις θα συνεργαστούν εναντίον του Ι.Κ.. Οι αρχές της Ζιντάν και της Σαμπράτα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα μετά την ανατροπή του Καντάφι: η Ζιντάν έχει ταχθεί υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η Σαμπράτα υπέρ των ισλαμιστών που κατέλαβαν την Τρίπολη το 2014 και σχημάτισαν δική τους Βουλή και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Τουάντι, και άλλες πόλεις της περιοχής, όπως η Ζαουίγια και η Σουρμάν, προσέφεραν τη βοήθειά τους στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ.. Οι αρχές στη Σαμπράτα τους ζήτησαν να αποκόψουν οδούς ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στην έρημο, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα γίνει κράτος υπό διάλυση εάν οι αντίπαλες κυβερνήσεις δεν ενωθούν. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες ειδικά για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση (εθνικής ενότητας) στην Τρίπολη», ανέφερε ο Κέρι μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Εάν δεν μπορέσουν να ενωθούν, ναι, (η Λιβύη) θα γίνει ένα κράτος υπό διάλυση», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή